30 Kasım 2008 Pazar

Yoğurtlu Ekmek


Geçen gün ilk kez denediğim bu nefis ekmeği sizlerle paylaşmak istiyorum.İçinde yoğurt olduğu için hemen bayatlamadı ve ertesi gün bile ısıtmadan yiyebildik.Biz evde 2.5 kişi olduğumuz için bir ekmeği 3 günde ancak tüketebiliyoruz.Eşim de ben de sadece kahvaltıda ekmek yiyoruz.Akşam yemeklerinin yanında muhakkak pilav,makarna vb. olduğu için ekmek yemeye gerek duymuyoruz. Tarif Sinbo'nun kitapçığından...


1 cup ılık su

2 tsp tuz

2 tbsp şeker

2 tbsp sıvıyağ

1/2 cup yoğurt

3 cup un

2 tsp kuru maya


Önce sıvı malzemeleri sırasıyla ekmek makinesinin haznesine koyuyoruz.Daha sonra tuzu,şekeri ilave ediyoruz. En son elediğimiz unumuzu koyup,ortasına mayayı yerleştiriyoruz. Beyaz ekmek programında 700 gr.' ı seçiyoruz.Yaklaşık üç saat sonra yumuşacık ekmeğiniz hazır.Afiyet olsun.


Kıymalı Ispanak


Hafta içi yaptığım bu yemeği aslında hepimiz mutfaklarımızda sıkça yapıyoruz.Ama ben 'kabı ayrı olanın, tadı ayrı olur' düşüncesiyle yine de yazmak istedim.


yarım kg. ıspanak

1 adet kuru soğan

200 gr. kıyma

1 yemek kaşığı salça

2 adet havuç

1 çay bardağı zeytinyağı

1/2 çay bardağı pirinç

1 adet kesme şeker

toz kırmızı biber

tuz


Ispanakları bol suda yıkayıp,ayıklıyoruz.Ben kumundan daha da arınsın diye sirkeli suda yarım saat bekletiyorum.Yayvan bir tencereye kıymayı alıp,zeytinyağıyla kavuruyoruz.Kıymamız suyunu çekince yemeklik doğradığımız soğanımızı ilave ediyoruz.Soğanlarımız şeffaflaşınca halka halka doğradığımız havuçları ilave edip kavuruyoruz.Sonra salçayı koyup,kokusu çıkana kadar kavurmaya devam ediyoruz.Suyunu süzüp doğradığımız ıspanakları,pirinci ilave edip tuzunu,kırmızı toz biberini ayarlıyoruz.Tencerenin kapağını kapatıp,ıspanakların sönmesini bekliyoruz.Daha sonra sıcak su ilave edip,orta ateşte yaklaşık 20 dk pişiriyoruz.Ocağın altını kapatmadan kesme şekeri ilave ediyoruz.Afiyet olsun.

Brokoli Salatası


Bir haftalık bir aradan sonra merhaba.Bu haftayı biraz keyifsiz biraz da yoğun geçirince yeni birşeyler ekleme fırsatı bulamadım.İlk tarifim kış aylarında bol bol tüketmemiz gereken brokoli.Biz brokoliyi en çok salata olarak seviyoruz.Neredeyse her hafta yaptığım çok pratik ve lezzetli bir tarif.


yarım kg brokoli

4-5 adet havuç

3 limonun suyu

3/4 çay bardağı zeytinyağı

tuz

sarımsak (isteğe bağlı)


Bir tencerede suyu kaynatıyoruz.Jülyen doğradığımız havuçları ve brokolileri yaklaşık 10-15 dakika haşlıyoruz.Onlar haşlanırken dövülmüş sarımsağımızı,tuzumuzu,limon suyumuzu ve zeytinyağını rondoda çırpıyoruz.Haşlanmış olan sebzelerin üzerine bu karışımı sıcakken döküp,kapaklı bir servis kabında soğutuyoruz.Afiyet olsun.

24 Kasım 2008 Pazartesi

Öğretmenler Günümüz Kutlu Olsun


Başta sevgili babam olmak üzere tüm öğretmenlerin günü kutlu olsun.Tabi benim de :)

22 Kasım 2008 Cumartesi

Çavdar Ekmeği


Oğlumuzun dünyaya gelişi hayatımızı ve hayata bakış açımızı birçok yönden değiştirdi.Onun daha sağlıklı beslenebilmesi için eve bir ekmek yapma makinesi aldık ama ondan çok bize yaradı desem yalan olmaz herhalde.İşte bu makine ile yaptığım nefis çavdar ekmeği...

1 paket Söke Un Çavdar Ekmeği Karışımı
120 ml süt
200 ml su
1 tbsp sıvıyağ
1 paket maya

Makinemizin haznesine önce sıvı malzemeleri koyuyoruz.Sonra üzerine un karışımını döküyoruz.Unun ortasına gelecek şekilde mayamızı koyuyoruz.Bu arada mayayı sıvılara temas ettirmemeye özen gösteriyoruz. Makinemizi temel ekmek -900gr konumunda çalıştırıyoruz.Tam üç saat sonra büyüleyen bir ekmek kokusu tüm evinizi saracak.Afiyet olsun.

Oğluşumun Doğumgünü Kurabiyeleri



Blog dünyası ile tanışmama vesile olan canım oğluşuma özel yapılan,onun ilk doğumgünü kurabiyeleri ile başlamak istedim tariflere...Bu kurabiyeleri canım arkadaşım Seda ile beraber hazırladık.Şeker hamurlu ilk denememiz olmasına rağmen bütün yiyenlerden tam not aldı.
Tarif , klasik olarak kullanılan sable hamuru tarifi.
1 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı un
100 gr. margarin veya tereyağı
1 yumurta
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zencefil
1 tatlı kaşığı pekmez
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üzeri için;
Hazır şeker hamuru
Renkli gıda jeli (biz mavi kullandık)
1 yumurta akı
Pudra şekeri
Bal
1-2 damla limon suyu
Nişasta

Fırının ısısı 175 dereceye ayarlıyoruz.Sable hamuru malzemelerini genişçe bir kaba alarak güzelce yoğuruyoruz.Merdane ile 1 cm kalınlığında açıp, dilediğimiz kalıpla kesiyoruz.Biz kalp şekinde kalıp kullandık. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine kestiğimiz kalpleri yerleştirip, yaklaşık 20-25 dk pişiriyoruz.Fırından çıkınca soğumaya bırakıyoruz.

Bundan sonraki kısmı bizim için çok farklı ve eğlenceli oldu.Daha önce hiç şeker hamuru ile çalışmadığımız için önce biraz acemilik çektik.Ama yaptıkça çok zevk aldık.Hazır aldığımız şeker hamurunu mavi jel boyayla renklendirip,nişasta serptiğimiz tezgahta merdane ile 1 cm kalınlığında açtık.Kurabiyeleri kestiğimiz kalp kalıpla kestik.Kurabiyelerin üzerine bıçakla bal sürerek şeker hamurlarını yapıştırdık.

Kurabiyelerin üzerlerine adının baş harfini yazmak isteyince çeşitli bloglarda gördüğümüz royal icing'den yapmaya karar verdik.Bunun için pudra şekeri,yumurta akı ve limon suyunu mikserde çırptık.Hazırladığımız karışımı ucu iğne ile delinmiş temiz bir naylon poşete koyup kurabiyelerin üzerine ''Y'' harfi yaptık.Kurabiyeler kuruyunca jelatinleyip mavi kurdela ile bağladık.


Merhaba

Herkese merhabalar,
bundan yaklaşık bir yıl önce oğluşumu görmeye gelecek olan misafirlerim için değişik tarifler ararken kendimi birden Portakal Ağacı'nda buluverdim.Sonra diğer blogları keşfettim ve ben bu işi çok sevdim.Acaba ben de yapabilir miyim derken en sonunda kararımı verdim.Artık ben de mutfağımda denediğim lezzetlerle sizlerleyim.Umarım keyif alırsınız...

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin