29 Aralık 2008 Pazartesi

Tavuk Çiftliği


Bu salatayı geçen ay günümüzde canım arkadaşım Seda yapmıştı.Bizler de bayıla bayıla yemiştik.Geçen akşam kreşten çok sevdiğim arkadaşlarım gelince ben de onlara bu nefis salatadan yaptım.Orjinal tarif Seda'da.Ama ben arşivimde bulunması için yine de yazıyorum.

1 adet tavuk göğsü
10-12 yaprak marul
1 demet maydanoz
5-6 adet taze soğan
1 paket fesleğenli kekikli salata sosu (Knorr)
1 küçük kavanoz kornişon turşu
1 kavanoz mısır konservesi
1 kase bezelye
1 adet limon
1 çay bardağı su

Sosu için: 7 yemek kaşığı süzme yoğurt
7 yemek kaşığı mayonez
4 yemek kaşığı hardal

1.Tavuğu haşlayıp,tiftikliyoruz.
2.Bezelyeyi haşlıyoruz.
3.Marul,taze soğan,maydanoz ve kornişon turşuyu olabildiğince ince doğruyoruz.
4.Geniş bir servis kasesinde tiftiklediğimiz tavuk etini,yeşillikleri,mısırı,turşuyu ve bezelyeyi harmanlıyoruz.
5.1 çay bardağı su ve 1 limon suyu ile karıştırdığımız fesleğenli kekikli salata sosunu üzerine döküyoruz.
6.Ayrı bir kasede mayonez,hardal ve yoğurdu karıştırıyoruz.
7.Servisten hemen önce sosu salatanın üzerine döküyoruz.Afiyet olsun.


28 Aralık 2008 Pazar

Fırında Kabak Tatlısı



Bu aralar balkabağına feci şekilde takılmış durumdayım.Pazara çıktığımda gözüm hep kabaklarda.Hep tencerede pişirdiğim kabak tatlısını bazı blogcu arkadaşlarımın fırında pişirdiğini görünce bir defa da böyle denemeye karar verdim.Ve iyi ki de denemişim.Bambaşka lezzette bir kabak tatlısı ile tanışmış olduk.

1 kg. balkabağı
2.5 su bardağı şeker

1.Kabaklarımızı 2 parmak kalınlığında doğrayıp,fırın tepsimize yerleştiriyoruz.
2.Üzerine şekerimizi serpiyoruz.
3.200 derece ısıtılmış fırının alt rafında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
4.Daha sonra kabaklarımızı maşa ile ters çevirip,fırının üst rafına alıyoruz.15 dakika daha pişiriyoruz.
5.Fırından çıkınca soğutup,dövülmüş ceviz ile servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

27 Aralık 2008 Cumartesi

Çiçek Şehriye Çorbası


Kış aylarında en severek içtiğim çorba şehriye çorbasıdır.Bütün şehriye çeşitleriyle yaptığım bu çorbayı oğlum en çok çiçek şehriye ile seviyor.İşte tarifi...

1 litre tavuk ya da et suyu
4 adet domates
5 çorba kaşığı çiçek şehriye
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Tuz
Nane

1.Tereyağını çorba tenceremize alıp,eritiyoruz.
2.Üzerine rendelediğimiz domateslerimizi ekleyip,domatesler suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. (Ben yazın konservelediğim domatesleri kullanıyorum.)
3.Domatesler pişince tavuk ya da et suyunu ilave ediyoruz.
4.Tuzunu ve biberini ayarlıyoruz.
5.Su kaynayınca şehriyeleri ilave edip,bir taşım daha kaynatıyoruz
6..Ocağın altını kapatıp,nane serpiyoruz.Afiyet olsun.

26 Aralık 2008 Cuma

Balkabağı Kavurması


Geçen hafta pazardan tatlı yapmak için aldığım kabak gözüme çok büyük gözükünce ben de bir kısmını kavurdum.Çok hafif ve lezzetli oldu.

750 gr. tatlı kabak (küp doğranmış )
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Yoğurt

1.Yemeklik doğradığımız soğanlarımızı zeytinyağı ile beraber bir tavaya alıyoruz ve soğanları kavuruyoruz.
2.Soğanlar pembeleşince küp doğranmış kabaklarımızı üzerine ilave edip,tuzunu ve biberini ayarlıyoruz.
3.Hiç su ilave etmeden, kabaklarımız yumuşayıncaya kadar arada sırada karıştırarak pişiriyoruz.
4.Soğuyunca servis tabağına alıp,yoğurt ile servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

24 Aralık 2008 Çarşamba

Fenerbahçe Pastası









Merhaba,

Dün cümle aleme duyurduğum üzere biricik eşimin doğumgünüydü.Bu sene ona bir sürpriz yapıp,Yemekbahane'de gördüğüm Fenerbahçe pastasını yapmak istedim.Ve tabi canım arkadaşım Seda'dan yardım istedim.O da sağolsun beni kırmadı,şeker hamurunu,boyalarını kaptı geldi.Bir gün önce hazırladığım pastayı beraberce kaplayıverdik.Sedacığıma buradan bir kere daha teşekkür etmek istiyorum.Ve akşam gören eşim başta olmak üzere herkes bayıldı.Pandispanya tarifi arkadaşım Seda'dan,krema tarifini ise Yasemin Mutfakta'dan aldım.Orjinal tarifler verdiğim linklerde mevcut ama ben arşivimde bulunması açısından yine de yazmak istedim.

Pandispanya : 5 yumurta
1 su bardağı+1 parmak şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı buğday nişastası
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Krema : 3 su bardağı süt
1 çay bardağı şeker
1/2 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
2 yumurta sarısı
200 gr. bitter küvertür

Üzeri : Şeker hamuru
Renkli gıda jeli

İçi : Damla çikolata
Antep fıstığı

Islatmak için : 1 su bardağı şekerli nescafe

Fırınımızı 170 dereceye ayarlıyoruz.Pandispanya için yumurta ve şekeri yaklaşık 10 dakika çırpıyoruz. Sıvıyağı ekleyip,çırpmaya devam ediyoruz.Unu,nişastayı,kabartma tozunu ve vanilyayı eledikten sonra karışıma ekleyip,tahta kaşıkla karıştırıyoruz.Isıtılmış fırınımızda yaklaşık 50 dakika pişiriyoruz.

Krema için bitter küvertür hariç bütün malzemeleri bir tencereye alıp,karıştırıyoruz.Ocağın altını yakıp,göz göz oluncaya kadar pişiriyoruz.Ocağı kapatınca küvertürü ilave edip,karıştırıyoruz.Soğuyana kadar kabuk tutmaması için sık sık karıştırıyoruz.

Soğuyan pandispanyamızı üçe bölüp,her katını nescafe ile ıslatıyoruz.İlk kata krema sürüp,antep fıstığı serpiyoruz.İkinci kata da krema sürüp,damla çikolata serpiyoruz.Üçüncü katı kapatıp,pastamızı krema ile kaplıyoruz.Buzdolabında 1 gece bekletiyoruz.

Şeker hamurunu renklendirip,merdane ile açıyoruz.Pastamızı kaplıyoruz.Afiyet olsun.

23 Aralık 2008 Salı

İYİ Kİ DOĞDUN AŞKIM


Bugün benim biricik aşkım,eşimin doğumgünü.Buradan doğumgününü kutluyorum birtanem.Hep birlikte,sağlıklı,mutlu nice yaşlara inşallah.Seni çok seviyorum.

21 Aralık 2008 Pazar

Pancar Turşusu


Ve misafir soframdan son tarif pancar turşusu.Bence hem yemeklerin hem de hamur işlerinin yanında çok iyi gidiyor.

1 kg. pancar
2 adet limon
2 diş sarımsak
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
tuz

Pancarların saplarını kesip,bol suyla yıkıyoruz.Kabuklarını soyup,düdüklü tencereye koyuyoruz.Ocağı kıstıktan sonra 15 dakika daha pişiriyoruz.Sos malzemelerini rondoya alıp,çırpıyoruz.Dilediğimiz şekilde dilimlediğimiz pancarların üzerine sosu döküp,1-2 saat bekletiyoruz.Afiyet olsun.

19 Aralık 2008 Cuma

Köz Patlıcan Salatası




Sofradaki bir diğer salata da yaz aylarında fırında közletip,derin dondurucuya attığımız patlıcanlar ve kırmızı biberlerle yaptığımız köz patlıcan salatası...

3 adet közlenmiş,temizlenmiş patlıcan
3 adet közlenmiş,temizlenmiş kırmızı biber
2 diş sarımsak
2 limon
yarım çay bardağı zeytinyağı
yarım çay bardağı koruk suyu
tuz

Közlenmiş patlıcan ve biberlerimizi ince ince doğrayıp,servis tabağımıza alıyoruz.Dövülmüş sarımsak,tuz,limon suyu,koruk suyu ve zeytinyağını rondoya koyup,rengi beyazlayana kadar çırpıyoruz.Bu sosu patlıcanların üzerine döküp, içine çekmesi için 1-2 saat bekletiyoruz.Maydanozla süsleyip,servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

17 Aralık 2008 Çarşamba

Yoğurtlu Kereviz


Soframdaki salatalara sıra geldi artık.İlk salatam yoğurtlu kereviz...
1 adet kereviz
2 su bardağı süzme yoğurt
1 su bardağı dövülmüş ceviz
yarım limon
2 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak (dövülmüş)
Tuz
Kerevizin kellesini soyup,hızlıca rendeliyoruz.Kararması için bu işlemi hızlı yapmamız gerekiyor.Üzerine limon suyunu sıkıp,bekletiyoruz.Çukur bir kasede yoğurt,mayonez,tuz ve dövülmüş sarımsağı karıştırıyoruz.İçine önce rendelediğimiz kerevizimizi daha sonra cevizimizi ilave edip,harmanlıyoruz.Servis tabağına alıp,pulbiberle süslüyoruz.Afiyet olsun.

16 Aralık 2008 Salı

Gökkuşağı Böreği


Annem bana ev tebriğine gelen arkadaşlarının ikram tercihlerini göz önünde bulundurarak tek çeşit hamur işi yapmamı önerdi.Ve ben de bu doğrultuda börek olarak hafif olması sebebiyle gökkuşağı böreğini tercih ettim.Son anda evde lor peynirinin kalmadığını farkedince onun yerine beyaz peynir kullandım.
4 adet yufka
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
4 adet patates (haşlanmış,rendelenmiş)
250 gr. kıyma
1 bağ pazı
250 gr. lor peyniri
6-7 adet havuç ( rendelenmiş )
2 adet kuru soğan
8 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet yumurta sarısı
Çörekotu

Pazılı harcımızı hazırlamak için önce pazımızı güzelce yıkayıp,kaynar suda 10 dakika haşlıyoruz.Soğuyunca ince ince doğruyoruz.Daha sonra yemeklik doğradığımız bir adet soğanı 3 yemek kaşığı zeytinyağında pembeleştiriyoruz.Pazılarımızı da ilave edip,2-3 dakika kavuruyoruz.Soğuması için kenara alıyoruz.

Havuçlu harcımız için rendelediğimiz havuçlarımızı 3 yemek kaşığı zeytinyağında soteliyoruz.Ilıyınca içine lor peynirimizi ilave edip,karıştırıyoruz.
Patatesli harcımız için kıymayı 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile bir tencereye alıp,suyunu salıp,çekene kadar kavuruyoruz.Üzerine yemeklik doğradığımız bir adet kuru soğanı ilave edip,kavuruyoruz.Haşlanmış,rendelenmiş patateslerle karıştırıyoruz.

Sıvı harç için 1 çay bardağı süt ve 1 çay bardağı zeytinyağını çırpıyoruz.

Yufkamızın birini tezgaha serip,üzerine sıvı harç sürüyoruz.Daha sonra pazılı harcımızı yayıyoruz.İkinci yufkayı üzerine kapatıp,yine sıvı harçtan sürüyoruz ve havuçlu harcımızı yayıyoruz.Üçüncü yufkayı da havuçların üzerine serip,önce sıvı harcı sonra patatesli harcı döküyoruz.Dördüncü yufkayı da koyup,dikkatli bir şekilde rulo yapıyoruz.Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize yerleştirip,üzerine yumurta sarısı sürüp,çörekotu serpiyoruz.200 derecede üzeri kızarana kadar pişirip,ılıyınca dilimliyoruz.Afiyet olsun.

14 Aralık 2008 Pazar

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 31. HAFTA Kabak Tatlısı



Ve misafir soframdaki ikinci tatlı da kış aylarında severek tükettiğimiz kabak tatlısı.Aydın'a yolu düşenler bilir,Aydın'da Rüştü'nün Yeri olarak da bilinen Şehir Kebap Salonu vardır.Oranın kabak tatlısı meşhurdur.Cam gibi olur,tadı damağınızda kalır.Övünmek gibi olmasın ama benim kabak tatlımı yiyen bütün misafirlerim de tatlımın aynı oradaki gibi olduğunu söylediler.Söylemesi benden denemesi sizden...

2 kg balkabağı
1 kg şeker ( şekerini zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.)
1 tatlı kaşığı limon suyu
Ceviz

Balkabağının ortasını temizleyip,ince ince doğruyoruz.İşin sırrı mümkün olduğu kadar ince doğramakta.Doğrama işlemi bittikten sonra kabuklarını soyup,yayvan bir tencereye bir sıra kabak,bir sıra şeker olacak şekilde diziyoruz.Tencerenin kapağını kapatıp,sabaha kadar bekletiyoruz.Sabah ocağın altını yakıp,önce harlı ateşte kaynatıyoruz.Daha sonra kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişiriyoruz.Kabaklar yumuşayınca tencerenin kapağını açıp tekrar harlı ateşte suyunu çektiriyoruz.Bu arada limon suyunu ilave ediyoruz.Soğuyunca servis tabağına alıp,tercihen cevizle servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

13 Aralık 2008 Cumartesi

Vişne Muhallebili Tatlı



Yazıma öncelikle canım babacığımın doğumgününü kutlayarak başlamak istiyorum.Babacığım,doğumgünün kutlu olsun,bizlerle birlikte sağlıklı,mutlu nice yaşlara inşallah...
Dün resmini yayınladığım sofradaki tarifleri vermeye tatlılarla başlıyorum.İlk tatlımız vişne muhallebili tatlı.Bu tatlı,hem pratikliği hem de lezzetiyle yıllardır annemin de benim de favorimiz olmuştur.Özellikle bu tatlıda kullanmak üzere derin dondurucumuza mevsiminde poşet poşet vişne ayıklar,koyarız.İşte tarifi:

1 paket kedidili bisküvi
2 paket vanilyalı puding
3,5 su bardağı süt
3 su bardağı vişne suyu
1 paket vanilya
1 kase çekirdekleri ayıklanmış vişne

Küçük kare borcamımıza yarım su bardağı sütle hafifçe ıslattığımız kedidili bisküvilerini yerleştiriyoruz.
Kalan 3 su bardağı sütümüzü bir tencereye alıp,1 paket vanilyalı pudingimizi ilave ediyoruz ve pişiriyoruz.Ocağın altını kapatınca 1 paket vanilyayı ilave ediyoruz.Ve pudingimizi borcama dizdiğimiz bisküvilerin üzerine döküyoruz.
3 su bardağı vişne suyunu bir başka tencereye koyup,üzerine diğer vanilyalı pudingi boşaltıyoruz ve pişiriyoruz.Kaynayınca 1 kase vişneyi ilave edip,vişnelerin zedelenmemesi için yavaşça karıştırıyoruz.Bunu da vanilyalı pudingin üzerine döküyoruz.Oda sıcaklığında soğutup,buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

12 Aralık 2008 Cuma

Güzel Bir Gün



Daha önceki yazılarımda oğlumuzun doğumuyla beraber hayatımızın oldukça değiştiğinden bahsetmiştim.Bu yönde aldığımız en radikal kararlardan biri ev almak oldu. ''Oğlumuzun odası güneş görmüyor,karanlık'' diyerek eşini kurutan ben ,yaklaşık 1 senelik bir arama döneminden sonra nihayet gönlümüze göre bir ev buldum.İnşaatın tamamlanması falan derken Ağustos ayında taşınabildik.Böylelikle 20 aylık olan oğlumun artık bol güneşli ,kocaman bir odası oldu.Uzun lafın kısası bu aralar bol bol ev tebriğine gelen dostlarımızı ağırlıyorum.Resmini göreceğiniz,henüz hazırlık aşamasında olan sofra da ziyarete gelen annemin arkadaşları için hazırlandı.Menü seçimini anneme bıraktım.O da salata ve hafif tatlıları tercih etti.İşte menümüz;

Gökkuşağı Böreği
Pancar Turşusu
Yoğurtlu Kereviz
Köz Patlıcan Salatası
Vişne Muhallebili Tatlı
Kabak Tatlısı

10 Aralık 2008 Çarşamba

Muzlu Rulo Pasta


Yıllardır tarif defterini karıştırırken hep es geçtiğim,nedense bir türlü denemeye cesaret edemediğim rulo pastayı geçen hafta gelen misafirlerim için nihayet denedim.Ve sonuç mükemmel.İşte tarifi;

Pandispanya :

7 yumurta
8 yemek kaşığı şeker
9 yemek kaşığı un
1 paket vanilya


İç kreması :

4 su bardağı süt
18 yemek kaşığı şeker
6 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 paket vanilya


Üst kreması :

1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı hindistan cevizi


Arası için : 2 adet muz

Önce kremamızı pişiriyoruz.Bunun için yumurta ile şekeri bir tencerede karıştırıyoruz.Sonra unu ilave edip,yine karıştırıyoruz.En son sütü ilave edip ocağın altını yakıyoruz.Muhallebi kıvamına gelene dek pişiriyoruz.Ocaktan alınca vanilyayı ekleyip,soğutuyoruz.

Fırınımızı 170 dereceye ayarlıyoruz.Pandispanyayı hazırlamak için önce yumurta ve şekeri yaklaşık 10-15 dakika çırpıyoruz.Karışımımız yoğurt kıvamında olacak.Daha sonra unu ve vanilyayı ekleyip,tahta bir kaşıkla yavaşça karıştırıyoruz.Karışımımızı yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize döküp,önceden ısıttığımız fırında 10-15 dakika pişiriyoruz.

Pandispanyamiz fırından çıkınca üzerine soğuttuğumuz kremayı yayıp,iki muzu boylamasına yerleştiriyoruz.Daha sonra pandispanyamızı dikkatli bir şekilde rulo yapıp,bekletiyoruz.

Üst kreması için,1 su bardağı süt ile krem şantiyi çırpıyoruz.İçine 3 yemek kaşığı hindistan cevizini ekliyoruz.Pastamızın üstünü ve yanlarını bu kremayla kaplayıp,dilediğimiz gibi süslüyoruz.Pastamızı buzdolabında 3-4 saat bekletip,servis yapıyoruz.Afiyet olsun.



9 Aralık 2008 Salı

Cevizli Ekmek


Biliyorum çok üst üste geldi bu ekmek tarifleri, ''yine mi ekmek?'' dediğinizi duyar gibiyim.Ama sırada yazılmayı bekleyen bir sürü tarifim varken belki bu uzun tatilde bir sabah kahvaltısında denemek istersiniz diye düşündüm.Çok lezzetli,kek gibi bir ekmek.Tarif yine Sinbo'nun kitapçığından...

1+1/4 cup ılık su
2 tsp tuz
2 tbsp şeker
2 tbsp sıvıyağ
1/4 cup ceviz
1/2 cup kepekli un
3 cup beyaz un
2 tsp kuru maya

Makinemizin haznesine önce su,tuz,şeker ve sıvıyağı koyuyoruz.Üzerine elediğimiz unumuzu ilave edip,en üste mayayı koyuyoruz.Beyaz ekmek-700gr'ı seçip,programı başlatıyoruz.Makinemiz ilk yoğurma işlemini tamamlayıp,sinyal verince cevizimizi ekliyoruz.Yaklaşık 2.5 saat sonra mis gibi cevizli ekmeğimiz hazır.Afiyet olsun.

7 Aralık 2008 Pazar

Mutlu Bayramlar


Tüm sevdiklerinizle beraber geçireceğiniz mutlu,sağlıklı,huzurlu bayramlar diliyorum.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin