28 Şubat 2009 Cumartesi

Kahvaltılık Çemen

Çocukluğumdan beri çok sevdiğim bir lezzet.Özellikle uzun yaz günlerinde ikindide vazgeçilmez bir atıştırmalık benim için.Tabi yanında çıtır çıtır tazecik ekmekle.:))

Lezzetinin yanı sıra bir güzelliği de cam kapaklı bir kavanozda uzun süre bozulmadan saklanabilmesi.


Çemen baharatı (aktarlarda hazır satılıyor)
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 çay bardağı zeytinyağı
1.Sarımsakları eziyoruz.
2.Cevizi rondodan geçiriyoruz.
3.Geniş bir kasede bütün malzemeyi harmanlıyoruz.Hepsi bu.Afiyet olsun.
*Eğer kavanoza koyup,uzun süre muhafaza etmek isterseniz,çemeni kavanoza koyduktan sonra üzerini zeytinyağı ile kaplayın.

27 Şubat 2009 Cuma

Dostlar Sofrası

Bugün sabah kahvaltıya çok sevdiğim iki arkadaşım geldi.Sonradan canım komşum Seçil de gelince çok keyifli bir sabah geçirdik.Diyette oldukları için çok sıkı tembihlediler ve ben maalesef klasik kahvaltılıkların dışına çıkamadım.Bizler bol bol sohbet ederken oğlanlar da gönüllerince oynadılar.Soframızda neler mi vardı...
Kendi yaptığım kahvaltılık çemen

Zeytinler Peynirler ve yazdan közleyip,kaldırdığım kırmızı biberler

Atıştırmalıklar

Canım annemin yaptığı ayva ve çilek reçelleri,benim yaptığım portakal reçeli ve hazır aldığım diyet reçel

Sofranın olmazsa olmazları domates&salatalık&maydanoz

Kendi yaptığım sütlü tahıllı ekmek (tarifi gelecek) ve simit
Bir de peynirli omletimiz vardı ama aceleden fotoğrafını çekmeyi unutmuşum.Bir dahaki sefere inşallah....


26 Şubat 2009 Perşembe

Limonlu İrmik Tatlısı

Geçen akşam tatlı krizim tutunca kilo yapmasın diye bu hafif sütlü tatlıyı yapmayı tercih ettim.
Bu tarifimi Sevinç arkadaşımızın ev sahipliğini yaptığı PDÇE 37'YE gönderiyorum.


1 litre süt

9 yemek kaşığı şeker

9 yemek kaşığı irmik

1 limon suyu

1 limon kabuğu

1 paket vanilya



1.Süt,şeker ve irmik tencereye alınır.

2.Şeker eriyinceye kadar karıştırılır.

3.Limon suyu eklenir.

4.Kaynayınca limon kabuğu rendesi ve vanilya ilave edilir.Bir taşım daha kaynatılır.

5.Kuplara paylaştırılır.Buzdolabında 1-2 saat dinlendirilip,servis yapılır.Afiyet olsun.

25 Şubat 2009 Çarşamba

Nazlı'nın Sofrası

Sosisli Çörekler
Bulgur Salatası
Zeytinli Kek

Meyveli Pasta

Patates Salatası

Ispanaklı ve Tavuklu Krep

Profiterol

Etimekli Patlıcan Kızartması




Bugün arkadaşımız Nazlı'da günümüz vardı.Kendisi sağolsun ikram yapmayı ve yedirmeyi çok sever.Gönlü çok boldur.Sağolsun bütün hünerlerini sergilemişti yine.Bizler patlayana kadar yedik.Geriye bu güzel sofranın ve ikramların görüntüsü kaldı.Herşey için teşekkürler Nazlıcığım...
Hepsi birbirinden güzeldi.İlk fırsatta hepsini deneyeceğim ve tariflerini sizlerle paylaşacağım.






24 Şubat 2009 Salı

Cipsli Tavuk




Canım kardeşimin öğrencilik yıllarına ait bir tarif.Yemek pişirme konusu ne zaman açılsa,ballandıra ballandıra anlatır.Bir türlü deneme fırsatım olmamıştı,kısmet bugüneymiş.Biz çok beğendik,lezzeti çok farklı.Bundan sonra bizim evde sık sık soframıza konuk olacak kendileri...


750 gr. ince dilimlenmiş tavuk göğsü (fileto)

2 paket krema

1 paket sade cips (evde pringles vardı,onu kullandım)

Tuz

Karabiber



1.Tavuk göğsü geniş bir fırın kabına birbirinin üzerine çıkmayacak şekilde dizilir.

2.Üzerine iki paket krema dökülür.Tavukların üzeri tamamen kapanacak.

3.Tuz ve karabiber serpilir.

4.Cipsler ufak ufak parçalandıktan sonra kremanın üzerini kapatacak şekilde serpiştirilir.

5.180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 1 saat) pişirilir.Afiyet olsun.

23 Şubat 2009 Pazartesi

Çikolatalı Milföy Böreği


Geçen akşam komşum çaya gelince hemen derin dondurucudan milföy hamuru çıkarıp,çayın yanına bu lezzetli atıştırmalıklardan yaptım.



6 adet milföy hamuru

1 paket çikolata (sütlü ya da bitter)

1 yumurta sarısı



1.Milföy hamurlarını oda ısısında yarım saat bekletiyoruz.

2.Merdane ile açarak içine birkaç dilim çikolata koyuyoruz.

3.İki ucunu büzdürerek kapatıyoruz.

4.Yumurta sarısı sürerek 180 derece ısılı fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.Ilıkken yiyiyoruz.Afiyet olsun.

22 Şubat 2009 Pazar

Etli Nohut Yemeği

2 su bardağı nohut

300 gr. yağsız dana eti

2 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı mısırözü yağı

Tuz

Karabiber



1.Nohutu bir gece önceden soğuk suda ıslatıyoruz.

2.Ertesi sabah nohutların suyunu döküp,geniş bir tencerede yumuşayana kadar haşlıyoruz.

3.Eti güzelce yıkayıp,3 su bardağı suyla tencereye alıyoruz.Suyunu çeken kadar pişiriyoruz.

4.Tencereye mısırözü yağını ve tereyağını alıp,eritiyoruz.

5.Yemeklik doğranmış soğanları pembeleşene kadar kavuruyoruz.

6.Eti ilave edip,kavuruyoruz.

7.Salçaları ilave edip,kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.

8.Nohutları ilave ediyoruz.

9.Sıcak su ilave edip,baharatları ekliyoruz.

10.10-15 dakika kaynatıyoruz.Afiyet olsun.



*Nohut yemeği çok yağ çektiği için yağ diğer yemeklere göre biraz daha fazla konuluyor.

**Ben 1 paket nohutu aldığım gün ıslatıp,ertesi gün haşlıyorum.Buzdolabı poşetlerine paylaştırıp derin dondurucuya kaldırıyorum.Lazım oldukça buradan çıkarıp kullanıyorum.

21 Şubat 2009 Cumartesi

Pancar Sapı Kavurması



Kış aylarında severek turşusunu yaptığım pancarın saplarını bu defa da kavurdum.Büyük şehirlerde oturanların pek de alışkın olmadıkları bu yemeği biz Egeliler pek sık yaparız.İşte tarifi:

1 bağ pancar sapı
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Kırmızı toz biber


1.Pancar sapları güzelce yıkanır.İncecik doğranır.
2.Soğan yemeklik doğranır.Zeytinyağında pembeleşene kadar kavurulur.
3.Pancar sapları ilave edilir.Karıştırılarak kavurulur.
4.Tuz ve kırmızı toz biber ilave edilir.
5.Yumuşamazsa yarım çay bardağı sıcak su ilave edilir.
6.Yoğurt ile servis yapılır.Afiyet olsun.

19 Şubat 2009 Perşembe

Zeytinli Ekmek



Son zamanlardaki favori ekmeğimiz zeytinli ekmek.Özellikle canım komşum Seçil bu ekmeğe bayılıyor,ben de o ne zaman istese şipşak yapıyorum.Ekmek makinam sağolsun.


1+1/8 cup su

2 tsp. tuz

2 tbsp. şeker

2 tbsp. zeytinyağ

3 cup un

2 tsp. aktif maya

1/4 cup ölçek siyah zeytin (ben Fora'nın dilimli zeytinlerini kullanıyorum)


1.Yoğurma kabına sırasıyla suyu,tuzu,şekeri ve zeytinyağını koyuyoruz.

2.Elediğimiz unu ilave edip,ortasını açarak suyla temas etmeyecek şekilde mayayı koyuyoruz.


3.Beyaz ekmek programında 700 gr'ı seçiyoruz.

4.Yaklaşık 25 dk. sonra gelen sinyal sesiyle zeytinleri ekliyoruz.Yaklaşık üç saat sonra nefis zeytinli ekmek sofralarınıza konuk olmaya hazır.Afiyet olsun.

18 Şubat 2009 Çarşamba

Viskili Pasta




Geçen hafta gittiğim bir arkadaşımda bu nefis pastayı tadıp,ilk fırsatta denemek için tarifini sevgili Feriha abladan almıştım.Cuma akşamı gelen misafir grubuna yaptım ve çok beğenildi.



Pandispanya :


5 yumurta


3 kahve fincanı şeker


3 kahve fincanı un


1 kahve fincanı mısır nişastası


1 kahve fincanı kakao


1/2 çay kaşığı karbonat ( yeterince kabarmazsa)




Islatmak için :


3 yemek kaşığı viski


1 çay bardağı şekerli su




İçi :


Damla çikolata


Krema için:


1 paket Pınar sade krem şanti


1 kahve fincanı kakao


1 su bardağı süt




1.Fırınımızı 170 dereceye ayarlıyoruz.


2.Yumurta ile şekeri yaklaşık 10 dakika çırpıyoruz.


3.Unu,nişastayı,kakaoyu eleyip,tahta kaşıkla karıştırarak ekliyoruz.


4.Karışımı tabanını yağladığımız kelepçeli kalıba döküp,170 derece ısılı fırında kürdan testini geçene kadar yaklaşık 1 saat pişiriyoruz.


5.Krema için krem şanti,süt ve kakaoyu mikserle önce düşük devirde 2 dakika,sonra hızlı devirde 5 dakika çırpıyoruz.


6.1 çay bardağı şekerli suyla viskiyi karıştırıyoruz.


7.Pandispanyamızı ikiye bölüp bu karışımla her iki parçayı da ıslatıyoruz.


8.Arayı krem şantiyle kaplayıp,üzerine damla çikolata serpiyoruz.


9.İkinci katı da kapatıp,pastayı krem şantiyle kaplıyoruz.Dilediğimiz gibi süslüyoruz.Afiyet olsun.



*Krem şantinin mutlaka Pınar marka olması gerekiyormuş.Yoksa aynı lezzeti vermiyormuş.

17 Şubat 2009 Salı

Fırın Sütlaç

Benim pek sütlaçla aram yoktur.Canım annem çok sever.Genellikle o isteyince yaparım.Geçenlerde annem grip olunca onu sevindirmek için sütlaç yaptım.Ama bu defa fırınladım.İyi ki de fırınlamışım,ben bile iki kase yedim.:))

1 litre süt

6 su bardağı su

2 çay bardağı pirinç

2.5 su bardağı şeker

3 yemek kaşığı pirinç unu


1.Pirinç güzelce yıkanır ve 5 su bardağı su ile pirinçler uzayıp,yumuşayana kadar pişirilir.

2.Üzerine süt ilave edilir.

3.Pirinç ununu bir bardak suya koyup,karıştırıyoruz.

4.Topaklanmaması için bir kepçe kaynayan sütten ilave ediyoruz,karıştırıyoruz.

5.Pirinç ununu sütlaca ilave edip,karıştırıyoruz.

6.Şekerini ilave ediyoruz.1-2 taşım kaynatıp,ısıya dayanıklı kaselere boşaltıyoruz.

7.Fırın tepsisine su doldurup kaseleri yerleştiriyoruz.

8.220 derece ızgarada üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.

15 Şubat 2009 Pazar

Porselen Demlik Çay Saati 36.Hafta ve ELMALI TOPPARE


Cuma akşamı kalabalık bir misafir grubunu ağırladım.Emine Beder'in kitabında görüp,uzun zamandır denemek istediğim elmalı toppareyi denemek için bana da gün doğdu.Hem çok lezzetli hem de bereketli.Bir kısmını da anneme götürdüm ve o da arkadaşlarına ikram etti.Her iki misafir grubunda da çok beğenildi.Denemenizi tavsiye ederim.
Sevgili Mutfak Telaşı Ayşe beni etkinliğine davet etmiş.Kendisine çok teşekkür ediyorum ve kolaylıklar diliyorum.Bu tarifimi de ona gönderiyorum.


Kurabiye Hamuru:


2 yumurta

1 paket margarin veya tereyağı (yumuşamış)

2 çorba kaşığı yoğurt (silme)

5 su bardağı un

1 su bardağı şeker

1 paket kabartma tozu

2 paket vanilya


İçi:


1/2 su bardağı şeker

5 adet iri elma

50 gr. fındık (iri dövülmüş)

2 tatlı kaşığı tarçın


Şerbet :


2 su bardağı şeker

1.5 su bardağı su

1/4 limon suyu


Üzerine :


Hindistan cevizi


1.Genişçe bir kaba yumuşamış margarini,yumurtaları,yoğurdu ve şekeri alıp,krem haline gelene dek yoğuralım.

2.Kabartma tozunu,vanilyayı ve unu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım.

3.Hamurun üzerine nemli bir bez örterek 20-25 dk. dinlendirelim.

4.İç harcı için elmaları soyup,rendeleyelim.

5.Bir tencereye alıp şeker ve tarçınla bıraktığı suyu çekene dek pişirelim.

6.İsteğe bağlı olarak fındığı ekleyelim.Ben eklemedim.

7.Şerbet için su,şeker ve limon suyunu bir tencerede 5 dakika kaynatıp,soğumaya bırakalım.

8.Fırını 190 dereceye ayarlayalım.

9.Dinlenen hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp,yuvarlayalım.İşaret parmağımızla iç kısmını oyalım.Elmalı içi koyup,ağız kısmını büzerek hamuru kapatalım.

10.Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizip,190 derecede ısınmış fırında kurabiyeleri üzerleri açık pembe renk alana kadar pişirelim.

11.Kurabiyeler pişer pişmez,soğuk şerbetin içine alıp,ters yüz ederek 5 dakika bekletelim.

12.Kurabiyeleri şerbetten alıp,hindistan cevizine bulayalım.Afiyet olsun.

13 Şubat 2009 Cuma

Ödülüm


Sevgili Tok Evin Aç Kedisi Binnur ,beni bu ödüle layık görmüş.Kendisine çok teşekkür ediyorum.Ben de zinciri bozmamak adına bu ödülü aşağıdaki arkadaşlarıma gönderiyorum,tabi kabul ederlerse...

Bulgur Pilavı

Yemeklerin yanına çok yakıştırdığım ve severek yediğim bir pilavdır kendileri.Hele yanında bir bardak ayranla başlı başına bir yemek.

2 adet kuru soğan

2 adet domates

1 adet yeşil biber

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvıyağ

1 yemek kaşığı domates salçası

2 su bardağı pilavlık bulgur

3 su bardağı su

Tuz
Karabiber


1.Soğanlar yemeklik doğranır,yağlarla beraber tencereye alınır.
2.Soğanlar pembeleşince yemeklik doğranmış biberler de ilave edilir.

3.Biberler sotelenince rendelenmiş domatesler de eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir.

4.Salça ilave edilir.Kokusu çıkana kadar kavurulur.

5.Su ve baharatlar ilave edilir.

6.Kaynayınca bulgur eklenir.Suyunu çekene kadar harlı,çektikten sonra kısık ateşte pişirilir.

7.Tencerenin ağzına kağıt havlu konarak demlendirilir.Afiyet olsun.



*Aslında nane de ilave ediyordum ama bizim küçük bey bu aralar naneden pek hoşlanmadığı için bu defa koymadım.

**Bu pilavı et suyunuz varsa et suyuyla yapın.Lezzetinin ne kadar değiştiğini göreceksiniz.


11 Şubat 2009 Çarşamba

Portakal Reçeli





Bizim evde reçel çok tüketilir.Canım annem sağolsun kavanoz kavanoz reçel yapar bizlere.Ben daha önce hiç reçel denememiştim ta ki sevgili Banu portakal reçelini yayınlayana kadar.Resmi beni o kadar cezbetti ki ilk fırsatta denemeye karar verdim.Balkondan bana bakan portakallarla bakıştık bir müddet.En sonunda Cumartesi günü tüm cesaretimi toplayarak başladım hazırlıklara.İşlem tamamlanıp da reçelimi kavanozlara boşaltınca çocuklar gibi şendim.:))

Ben ölçüleri kendimce biraz değiştirdim.Orjinal tarifi Banu'da...


10 adet kalın kabuklu portakal

2.5 kg. toz şeker

1.5 limonun suyu


1.Portakalların kabuklarını rendenin ince tarafıyla rendeliyoruz.(kabukları atmadım tabi ben de herkes gibi poşetleyip,yaza kullanmak üzere derin dondurucuya kaldırdım.)

2.Geniş bir kaba su koyup,portakalları 1 gün boyunca suyunu 7-8 defa değiştirmek suretiyle suda bekletiyoruz.Böylelikle acısı çıkmış oluyor.

3.Ertesi gün portakalları ince halkalar şeklinde dilimleyerek tencereye alıyoruz.

4.Üzerine şekeri ilave ediyoruz.Bu şekilde de 5-6 saat bekletiyoruz.

5.Kaynatıp,köpüğünü alıyoruz.Limon suyunu ilave edip,biraz daha kaynatıyoruz.

6.Tencerede soğutup,kavanozlara paylaştırıyoruz.Afiyet olsun.


*Diğer reçeller gibi çok sulu olmuyor.Daha ziyade şekerleme gibi.Banu'nun da belirttiği gibi pasta ve kek süslemek için birebir.

**Annem bir bardak su ilave edilebileceğini söyledi.Bir dahaki sefere öyle deneyeceğim.

10 Şubat 2009 Salı

Mısırlı Pilav


Hem oğluş sevsin,hem de farklı olsun derken ortaya çok beğenilen bu pilav çıktı ve ana yemeğimize eşlik etti.


2 su bardağı pirinç

2 su bardağı tavuk ya da et suyu

1 kutu konserve mısır

2 yemek kaşığı tereyağ

Tuz

1.Pirinçler ayıklanıp,iyice yıkandıktan sonra kaynar suyla dolu bir kapta en az yarım saat ıslatılır.

2.Bir tencereye tereyağı alınır,eritilir.

3.Yağın üzerine 2 su bardağı tavuk yada et suyu ilave edilir.

4.Tuzu ilave edilir.

5.Kaynayınca süzdüğümüz pirinçler içine atılır.

6.Mısırlar eklenir.

7.Suyunu çekene kadar orta ateşte,çektikten sonra kısık ateşte pişirilir.

8.Tencerenin ağzına kağıt havlu konularak demlendirilir.Afiyet olsun.

9 Şubat 2009 Pazartesi

Kabak Püreli Tatlı



Geçenlerde buzdolabını temizlerken bir köşede unutulmuş kabak tatlısını buluverdim.Hemen değişik bir şekilde değerlendirmeye karar verdim.Geçenlerde arkadaşım Ayşem yapmıştı ve ben de çok beğenmiştim.Tarifi almayı unutmuşum.Biraz hayalgücümü kattım ve evdeki malzemeleri kullanarak yemekten sonra masaya bu nefis tatlıyı sundum.

1 paket petit beurre bisküvi
1/2 kg. kabak tatlısı
1.5 su bardağı ceviz
1 çay bardağı süt ( bisküvileri ıslatmak için )
1 paket Dr.Oetker beyaz çikolatalı sos
2 çay bardağı süt (beyaz çikolatalı sosu hazırlamak için )


1.Bisküvileri sütle hafifçe ıslatıyoruz.Küçük kare borcama diziyoruz.

2.Kabak tatlısını rondodan geçirip,püre haline getiriyoruz.

3.Yarısını bisküvilerin üzerine döküyoruz.

4.Üzerine cevizin yarısını serpiyoruz.

5.Tekrar sütle ıslattığımız bisküvileri dizip,üzerine sırasıyla kabak püresi ve ceviz koyuyoruz.

6.Beyaz çikolatalı sosu üzerindeki tarife göre 2 çay bardağı süt ile hazırlıyoruz.Onu da üzerine döküyoruz.Buzdolabında 2-3 saat dinlendirip,cevizle süsleyerek servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

7 Şubat 2009 Cumartesi

Patates Salatası




Balık sofrasına,çay sofrasına,sabah kahvaltısına kısacası hangi sofraya konuk olursa olsun çok beğenilen ve tüm sofralara çok yakışan bir salatadır patates salatası.Herkesin kendine özgü yapışı vardır.Ben de yoğurtlu,hardallı,semizotlu gibi birçok çeşidini yaparım.Ama benim en sevdiğim herkesçe bilinen klasik taze soğanlı,maydanozlu patates salatasıdır.


5 adet patates
5 adet taze soğan
1 adet havuç
yarım demet maydanoz
1 limonun suyu
Nar ekşisi
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Sumak

1.Patatesleri soyduktan sonra küp doğruyoruz ve tuzlu suda haşlıyoruz.

2.Havucu iri rendeliyoruz.

3.Taze soğanı ve maydanozu incecik kıyıyoruz.

4.Limon suyu,zeytinyağı,nar ekşisi ve baharatları güzelce karıştırıyoruz.

5.Haşlanan sıcak patatesleri servis kabına alıp,üzerine sosu döküyoruz.Yeşillikleri ve havucu ekleyip,karıştırıyoruz.Afiyet olsun.




6 Şubat 2009 Cuma

Tavuklu Börek



Tavuklu börek yıllardan beri annemle bütünleşmiş bir tariftir.Boş vaktinde (tabi bulabilirse,babam,kardeşim,teyzem,biz!,özellikle de Yağız -.Bazen hangi birimize bölüneceğini şaşırıyor)sarar,derin dondurucuya koyar.Tabi bana da verir.Acil durumlarda kurtarıcımızdır bu börek.İşte tarifi...


3 adet yufka

1 adet tavuk göğsü (haşlanmış,tiftilimiş )

125 gr. margarin

1 kahve fincanı zeytinyağı

Beşamel sos için:
1 yumurta sarısı

1 çorba kaşığı un

1 çorba kaşığı tereyağ

Süt

Tuz

Karabiber


1.Margarini eritip,zeytinyağı ile karıştırıyoruz.

2.Yufkamızın birini tezgaha serip,üzerine bu harçtan sürüyoruz.

3.2. yufkamızı da üzerine yayıp,yine harç sürüyoruz.

4.3. yufkamızı da yayıp,harç sürüp,bekletiyoruz.

5.Beşamel sos için tereyağını eritiyoruz.Unu ilave edip kavuruyoruz.

6.Göz kararı süt ilave ediyoruz.

7.Baharatlarını ilave ediyoruz,ılıtıyoruz.

8.Beşamel sos ılıyınca yumurta sarısını ve tavuk etlerini ilave ediyoruz.

9.Yufkamızı önce dörde sonra her parçayı üçe bölüyoruz.

10.Yufkamızın geniş kenarına tavuklu harçtan koyup,sigara böreği sarar gibi sarıyoruz.

11.Bu aşamada böreklerinizi derin dondurucuya kaldırabilirsiniz.

12.Pişirmeden önce soğuk su dolu bir kabın içinde börekleri 3-4 dakika bekletiyoruz.

13.Sıkarak kağıt havlunun üzerine alıyoruz.

14.Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize yerleştirip,yumurta sarısı sürüyoruz.Çörekotu serpiyoruz.200 derecede üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.



4 Şubat 2009 Çarşamba

Elmalı Tart


Bugün bir arkadaşım arayıp,bana uğrayacağını söyledi.Hiçbir hazırlığım yoktu ve hemen evi toparlamaya çalıştım.Küçük çocuklular halimi çok iyi anlarlar.Toplarsın,toplarsın ve beş dakika sonra elde var sıfır.Tabi canım annemi aradım hemen.O da sağolsun bana bu nefis tartı yapıp gönderdi.Derin dondurucudan mis gibi tavuklu börekler de çıkınca bana salata yapmak düştü.Öncelikle annemin tartını yazmak istiyorum.


Karameli İçin:

3 kahve fincanı şeker

1.5 adet limonun suyu


Keki için:

3 adet elma

3 yumurta

1 su bardağı şeker

1.5 su bardağı un

1 adet limonun kabuğu (rende)

3 yemek kaşığı mısırözü yağı

1 tatlı kaşığı tarçın


1.Karameli için şeker ile limon suyunu alüminyum tepside yakıp,karamelize olmalarını sağlıyoruz.

2.Elmaları üzerine dilimleyip,tarçın serpiyoruz.

3.Kek için,yumurta ile şekeri iyice çırpıyoruz.

4.Yağ ve limon kabuğu rendesini ekleyip,biraz daha çırpıyoruz.

5.Unu eleyerek ekliyoruz,karıştırıyoruz.

6.Kek harcını elmaların üzerine döküyoruz.170 derecede pişiriyoruz.

7.Kek kenarlarından ayrılmaya başlayınca fırından çıkarıyoruz.

8.Sıcakken tepsiden çıkartıyoruz.Afiyet olsun.








3 Şubat 2009 Salı

Yumurtalı Pazı


Ispanağa benzerliğinden midir nedir bilmem pazardan pazı almışlığım sayılıdır.Ispanak hep daha pratik gelmiştir.Bu sene 1-2 defa böreklerde kullanıp da lezzetini farkedince bir de yumurtalı versiyonunu denemek istedim.Ortaya benim çok severek yediğim bir lezzet çıktı.


1 bağ pazı

2 adet kuru soğan

2 adet yumurta

Tuz

Karabiber

Kırmızıbiber

3 yemek kaşığı zeytinyağı


1.Pazıları güzelce yıkayıp,ayıklıyoruz.

2.Bir tencerede kaynayan suyun içine atıyoruz.Yaklaşık 10-12 dakika haşlıyoruz.

3.Soğanları yemeklik doğrayıp,zeytinyağında pembeleşene kadar kavuruyoruz.

4.Haşlanan pazıları da ince ince kıyıp,soğanların üzerine ilave ed.yoruz.

5.Baharatını ayarlıyoruz.

6.Kısık ateşte 10 dakika kavuruyoruz.

7.Yumurtaları üzerine kırıp,kapağını kapatıyoruz.3 dakika sonra yumurtalı pazımız servise hazır.Afiyet olsun.

2 Şubat 2009 Pazartesi

Havuçlu ve Cevizli Kek


Bugün öğlen arkadaşım Seda arayıp da geleceğini söyleyince hemen epeydir yapmak istediğim havuçlu kek için kollarımı sıvadım.

4 yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı süt
3 su bardağı ince rendelenmiş havuç
1 su bardağı çekilmiş ceviz
3 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın

1.Fırınımızı 175 dereceye ayarlıyoruz.
2.Oda sıcaklığındaki yumurtalarımızı ve şekeri 7-8 dakika mikserle çırpıyoruz.
3.Sıvıyağı ve sütü ekliyoruz.
4.Havuçları ve cevizi ekliyoruz.
5.Elediğimiz un,vanilya,kabartma tozu ve tarçını ekleyip,tahta kaşıkla karıştırıyoruz.
6.Kalıbımıza döküp,175 derece ısıtılmış fırında yaklaşık bir saat pişiriyoruz.Kürdanla pişip pişmediğini kontrol ediyoruz.Ilıyınca kalıptan çıkarıyoruz.Afiyet olsun.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin