31 Mart 2009 Salı

Paşam 2 yaşında

Canım oğlum,hayatımın anlamı,biricik paşam tam 2 yıl önce bugün dünyaya geldi.Hiç geçmeyecekmiş gibi görünen günler şimdi bakıyorum da sular seller gibi geçti gitti...

Allahtan dilerim ki çok mutlu,sağlıklı,uzun ve başarılı bir hayatın olsun.Seni çok seviyorum.

*Bu aralar hiçbirinizi ziyarete gelemiyorum.Malum doğumgünü hazırlıklarımız var.Kusuruma bakmayın artık.Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum...

30 Mart 2009 Pazartesi

Fajitas

FAJİTAS





Aydın'da geçtiğimiz aylarda açılan Forum Alışveriş Merkezi'nde Meksika yemekleri yapan bir lokanta var.Ne zaman oraya gitsek o muhteşem lezzetlerden tadıyoruz.Orada çok severek yediğimiz bu lezzetli yemeği evde de denemek istedim.Ama Yağız'ın da yiyebilmesi için acı biber koymadım.








1/2 kg. dana bonfile


2 adet kuru soğan

4-5 adet yeşil biber

2 adet kırmızı biber ( evde olmadığı için ben koymadım)

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı süt

Tuz

Karabiber

Pulbiber (ben koymadım)




1. Yarım çay bardağı zeytinyağı ve sütü bir kapta karıştırıyoruz.

2. Etleri jülyen doğruyoruz.Ve bu karışımın içinde 2-3 saat bekletiyoruz.

3. Soğanları piyazlık,biberleri ise jülyen doğruyoruz.

4. Wok tavaya yarım çay bardağı sıvıyağı alıp,etleri suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz.

5. Sırasıyla soğanları ve biberleri ekliyoruz.Sebzeler hafif diri kalacak şekilde harlı ateşte tavayı sallayarak pişiriyoruz.

6. Tuzunu,karabiberini ve pul biberini ilave ediyoruz.Afiyet olsun.






*Tercihen lavaşla ya da pita ekmeği ile servis yapıyoruz.



**Gittiğimiz lokantada yanında meksika fasulyeli salatayla ve jalapeno biberle servis yapılıyor.Böyle de denemenizi tavsiye ederim.

27 Mart 2009 Cuma

Tahinli Kek




Canım annemin yıllardır yaptığı ve benim de severek yediğim bu keki kendim ilk kez denedim.Gayet de başarılı olup,annemden tam not aldım.




2 yumurta


2 su bardağı şeker


1 su bardağı taze yoğurt


125 gr. margarin veya tereyağı ( eritilmiş )


1 çay bardağı süt


1 çay bardağı sıvıyağ ( ben mısırözünü tercih ettim.)


3 su bardağı un


1 paket kabartma tozu


7-8 yemek kaşığı tahin




1. Fırının ısısı 175 dereceye ayarlanır.


2. Yumurta ve şeker şeker eriyinceye kadar mikserle çırpılır.


3. Yoğurt, sıvıyağ, süt, eritilmiş tereyağı ve 3 yemek kaşığı tahin ilave edilir,çırpılır.


4. Un ve kabartma tozu birlikte elenir ve ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırılır.


5. Karşım kek kalıbına veya borcama dökülür.Ben büyük boy yuvarlak borcam kullandım.


6. Üzerine 4-5 kaşık tahin gezdirilir ve toz şeker serpilir.


7.Isıtılmış fırında kürdan testinden geçinceye kadar pişirilir.Afiyet olsun.



25 Mart 2009 Çarşamba

Zeytinyağlı Bakla


Baharın gelmesiyle birlikte soframıza sık sık konuk olan bir yemek....


1/2 kg. bakla



1 adet kuru soğan



1/2 demet dereotu



2 yemek kaşığı un



3 yemek kaşığı zeytinyağı



2 adet kesme şeker



Tuz







1. Baklaları ayıklayıp,uzunluklarına göre ikiye ya da üçe bölüyoruz.



2. 1 yemek kaşığı un ilave ettiğimiz suda 20 dakika bekletiyoruz.



3. Zeytinyağını ve yemeklik doğradığımız kuru soğanı tencereye alıyoruz.



4. Soğanlar pembeleşince suyunu süzdürdüğümüz baklaları ekliyoruz.



5. Baklalar sararınca tuzunu,şekerini ve üzerini geçecek kadar sıcak suyu ekliyoruz.



6. Kısık ateşte baklalar yumuşayana kadar pişiriyoruz.



7. Ocağın altını kapatınca ince ince kıydığımız dereotunu ekliyoruz.Afiyet olsun.

24 Mart 2009 Salı

Bulgur Salatası

BULGUR SALATASI

Geçtiğimiz ay arkadaşım Nazlı'nın gününde yapmış olduğu ve bizlerce çok sevilen bu salatayı bir kez de kendim denemek istedim.Dün akşam hazırladım,birazdan soframıza konuk olacak.Bu salatanın en güzel yanı bir gece dolapta beklemesi. Acılı lezzetlerden hoşlananlar için güzel bir alternatif....



1 su bardağı ince bulgur

3 su bardağı taze yoğurt

1 paket kremalı tavuk çorbası

1 kahve fincanı zeytinyağı

1 kahve fincanı pul biber

1 su bardağı ince çekilmiş ceviz

Dereotu

2-3 diş sarımsak



1. Yoğurdu ağzı kapaklı bir kaba koyuyoruz.

2. Bulguru,cevizi,zeytinyağını,dövülmüş sarımsağı,kremalı tavuk çorbasını ve pulbiberi üzerine ilave ediyoruz.Güzelce karıştırıyoruz.

3. Kabın ağzını kapatıp,bir gece buzdolabında bekletiyoruz.

4. Ertesi gün şekil vererek, ince kıyılmış dereotuyla süslüyoruz.Afiyet olsun.

23 Mart 2009 Pazartesi

Tiramisu




Annemin arkadaşı Nazan Teyzenin geçen hafta doğumgünüydü ve annem ona bir sürpriz yapmak istedi.Ben de bu görevi seve seve üstlendim ve onun için tiramisu hazırladım.



1 adet Uno kakaolu pastaban


Krema İçin :
4 su bardağı süt

1 paket labne peyniri

3 kahve fincanı un

3 kahve fincanı şeker

1 yumurta


Islatmak İçin :

1 su bardağı şekerli nescafe



1. Labne peyniri hariç krema malzemelerini tencereye alıyoruz ve çırpma teliyle sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz.


2. Ocaktan alınca mikserle soğutuyoruz.


3. Labne peynirini ilave edip,çırpıyoruz.


4. Pastabanın iki katını da şekerli nescafe ile ıslatıp,bir parçasını servis tabağına yerleştiriyoruz.


5. Kremanın 2/3 ünü arasına koyup pastabanın diğer katını da üzerine kapatıyoruz.


6. Kalan kremayla pastayı kaplıyoruz.


7. Üzerine kakao serpip ,buzdolabında 1-2 saat dinlendiriyoruz.Afiyet olsun.



21 Mart 2009 Cumartesi

Fırında Köfte & Patates





Bizim evde çok sevilen bir yemek...Bilmeyeniniz yoktur ama ben arşivimde bulunması için yine de ekliyorum.




Köfte için :


yarım kg. kıyma


1 adet soğan ( rendelenmiş )


2 dilim bayat ekmek içi ( rondodan geçirilmiş )


Maydanoz ( kıyılmış )


Tuz


Karabiber


Yenibahar



4 adet patates


1 çay bardağı sıvıyağ


3-4 adet yeşil biber


2-3 adet domates


1 yemek kaşığı salça




1. Köfte malzemeleri genişçe bir kaba alınarak yoğurulur.Dilediğimiz şekil verilir.


2. Patatesler de soyulur ve dilediğimiz gibi doğranır.


3. Bir tavaya sıvıyağ alınır ve patatesler kızartılır.


4. Köfteler de kızartılır.


5. Fırın kabına köfteler ve patatesler yerleştirilir.


6. Domatesler ve biberler de dilediğimiz gibi doğranır ve üzerlerine konulur.


7. Salça bir su bardağı suda açılır ve yemeğin üzerine dökülür.


8.200 dereceli fırında kızarana kadar pişirilir.Afiyet olsun.



* Bizim evde kızargın sevildiği için bizimkilerin rengi böyle oldu.Siz dilerseniz fırında daha az tutabilirsiniz.

20 Mart 2009 Cuma

Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar


Baharın gelmesiyle birlikte bugünlerde derin dondurucudaki sebzeleri tüketme telaşına düştüm.Maksat yenilere yer açılsın.Ve iki sevdiğim sebzeyi beraber pişirerek nefis bir lezzet elde ettim.İç bakla ve enginar...



6 adet enginar


2 adet kuru soğan


yarım kg. iç bakla


1/2 çay bardağı zeytinyağı


Dereotu


1/2 limon suyu


2 adet kesme şeker


Tuz




1. Enginarları ayıklayıp,limonlu suda bekletiyoruz.


2. Yayvan bir tencereye zeytinyağını ve yemeklik doğranmış soğanı alıyoruz.


3. Soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz.


4. Baklaları ilave edip,biraz kavuruyoruz.


5. Enginarları da ilave edip, tuzunu,limonunu ve şekerini ekliyoruz.


6. Sıcak su ilavesi ile baklalar ve enginarlar yumuşayana kadar pişiriyoruz.


7. Servis yaparken baklaları enginarların üzerine yerleştiriyoruz.Dereotu ile süslüyoruz.Afiyet olsun.

19 Mart 2009 Perşembe

Mim

Sevgili Papatya Prenses beni mimlemiş.Konu lakaplar.Maalesef bu konuda yazacak çok fazla birşeyim yok.Çünkü bana takılan tek lakap adımın kısaltması olan 'Müj' oldu şimdiye kadar.Ben de arkadaşlarım Seda,Pelin,Yasemin,Mübeccel,Birsen ve Aslı'yı mimliyorum.Sevgiler...

18 Mart 2009 Çarşamba

Karnabahar & Havuç Pane



Çocukluğumdan beri en sevdiğim lezzetlerden biri...


1 adet küçük karnabahar
5-6 adet havuç

3 yumurta

5 yemek kaşığı galeta unu

1 bardak su

Tuz

Karabiber

1 su bardağı zeytinyağı




1. Karnabahar çiçeklerine ayrılarak tuzlu suda hafifçe haşlanır.

2.Havuçlar soyulduktan sonra enlemesine ikiye bölünür.Çok uzunsa boylamasına da ikiye
bölünür.Yumuşayana kadar haşlanır.

3. Yumurta,galeta unu,su,tuz ve karabiber bir kapta çırpma teli ile çırpılırak pürüzsüz hale
getirilir.

4. Zeytinyağı tavaya alınarak kızdırılır.

5. Soğuyan karnabaharlar ve havuçlar yumurtalı karışıma bulanarak kızgın yağda kızartılır.

6. Kağıt havlu üzerinde fazla yağı alındıktan sonra yoğurt ile servis yapılır.Afiyet olsun.

16 Mart 2009 Pazartesi

Muzlu Kurabiye

Son günlerde yeni birşeyler deneyecek pek vaktim olmadı.Evdeki beyaz eşyalarımın özellikle de buzdolabımın sürekli bozulması sanırım benim şevkimi kırdı.Neyseki çok şükür şu anda mikserim hariç diğerlerinin sorunu halloldu.Ne diyelim darısı onun başına.
Bu yüzden bugün sizlerle arşivden bir tarif paylaşıyorum.Tarif Emine Beder'den.

60 gr. margarin veya tereyağı

1 su bardağı süt

4 su bardağı un

1 su bardağı şeker

2 paket kabartma tozu

350 gr. muz


pudra şekeri ( üzerine serpmek için )





1.Fırını 170 dereceye ayarlıyoruz.


2.Muzları soyup,püre haline getiriyoruz.


3.Margarini eritip,ılıtıyoruz.


4.Unu geniş bir yoğurma kabına koyup,ortasını açıyoruz.


5.Margarini,şekeri,sütü,muz püresini ve kabartma tozlarını ekleyip,yoğuruyoruz.


6.Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp yuvarlıyoruz.


7.Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine kurabiyeleri diziyoruz.


8.170 derece ısılı fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde pişiriyoruz.


9.Fırından çıkınca üzerine pudra şekeri eliyoruz.Afiyet olsun.




*Tadı hafif oluyor.Daha tatlı kurabiyelerden hoşlananlar şekeri yarım su bardağı kadar arttırabilirler.

15 Mart 2009 Pazar

Yeşil Mercimek Salatası

Gün soframdan son tarif yeşil mercimek salatası.Hem çok lezzetli hem de çok besleyici.Tadanlar çok beğendi.Denemenizi tavsiye ederim.



2 su bardağı yeşil mercimek

1 kutu konserve mısır

1 kavanoz kornişon turşu

1 su bardağı ceviz

4-5 adet taze soğan

1/2 demet maydanoz

2 adet havuç

2 adet kırmızı biber

1 adet yeşil biber

Tuz

Limon

Nar ekşisi

Zeytinyağı




1. Mercimekler bir gece önceden ıslanır.

2.Ertesi gün üzerini geçecek kadar suyla diri kalacak şekilde haşlanır.

3.Yeşil soğan,biber,havuç ve maydanozlar ince ince kıyılır.

4.Ceviz irice dövülür.

5.Kornişon turşular tavla zarı büyüklüğünde doğranır.

6.Genişçe bir kapta hepsi mercimeklerle harmanlanır.

7.Sos malzemeleri karıştırılır ve üzerine dökülür.Afiyet olsun.

13 Mart 2009 Cuma

Kestaneli Pasta



Pasta denince aklıma kestaneyi çok sevdiğimden olsa gerek hep kestaneli pasta gelir.Kardeşim kestaneyi sevmediği için maalesef doğumgünlerinde yapamıyorum.Gün bende olunca bu fırsatı da değerlendirdim.Bu defa rulo yerine yuvarlak tercih ettim.Pandispanya ve kremada ise Müge'nin meşhur pandispanya ve krema dosyalarından faydalandım.Tarifleri arşivimde bulunması için aynen yazıyorum.Tekrar teşekkürler Mügeciğim....




Yoğurtlu Kakaolu Pandispanya için ;


4 adet yumurta


4 Türk kahvesi fincanı şeker


3 Türk kahvesi fincanı un


1 Türk kahvesi fincanı yoğurt


2 yemek kaşığı sıvıyağ


2 yemek kaşığı kakao


3 yemek kaşığı kaynar su


1 paket vanilya


1 paket kabartma tozu



Bitter Kremalı Pastacı Kreması için ;


3 su bardağı süt


1 çay bardağı şeker


1 çay bardağı un


1 yemek kaşığı kakao


2 tatlı kaşığı mısır nişastası


2 adet yumurta sarısı


200 gr. bitter kuvertür


Arası için ;


1 kase kestane püresi



Islatmak için ;


1 çay bardağı şekerli nescafe




1.Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz.


2.Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz.


3.Daha sonra şekerin yarısını ekliyoruz ve şeker eriyinceye kadar çırpıyoruz.


4.Ayrı bir kasede yumurta sarılarını kalan şeker ve kaynar su ile beraber şeker eriyinceye kadar 6-7 dakika çırpıyoruz.


5.Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekliyoruz ve çok az çırpıyoruz.


6.Un,kakao,vanilya ve kabartma tozunu birlikte eleyerek yumurta sarılarına ekliyoruz ve tahta kaşıkla karıştırıyoruz.


7.Yumurta aklarını da fazla söndürmeden tahta kaşıkla ekliyoruz.


8.Yağlayıp,tabanını unladığımız 24 cm'lik kelepçeli kalıbımıza karışımımızı döküyoruz.


9.180 derecede kürdan testini geçene kadar pişiriyoruz.


10.Krema için bitter küvertür hariç tüm malzemeleri bir tencereye alıyoruz ve çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişiriyoruz.


11.Karışım kaynamaya başlayınca 1-2 kez karıştırıp ocağın altını kapatıyoruz.


12.Bitter küvertürü ekleyip,erimesi için hızla karıştırıyoruz.


13.Kremamız soğuyana kadar kabuk tutmaması için sık sık karıştırmayı unutmuyoruz.


14.Mümkünse bir gün önceden yaptığımız pandispanyamızı ikiye bölüyoruz.


15.Servis tabağına alıp alt tabanını şekerli nescafe ile ıslatıyoruz. (Yoğurtlu pandispanya çok yumuşak olmasına rağmen ben ıslak sevdiğim için biraz şekerli nescafe ile ıslattım.)


16.Kalın bir tabaka halinde krema sürüp,kestane püresinin yarısını kremanın üzerine yayıyoruz.


17.Diğer katı da hafif ıslatıp,kapatıyoruz.Krema ile kaplıyoruz.


18.Yanlarını kalan kestane püresi ile üzerini ise bütün kestane şekerleri ile süslüyoruz.Afiyet olsun.






12 Mart 2009 Perşembe

Süzme Yoğurtlu Kereviz Salatası



Soframdan ilk tarif süzme yoğurtlu kereviz salatası.Bu salatayı Leziz dergisinde görüp,denedim.Daha önce sadesini yapmıştım ve severek yemiştik.Ama bunu da çok sevdik.Ayva ve elma gerçekten çok farklı bir lezzet veriyor.

1 adet kereviz

1 adet ayva

1 adet yeşil elma

1/2 kg süzme yoğurt

3-4 diş sarımsak

2 adet havuç

Tuz

1.Sarımsaklar soyulur,ezilir ve yoğurtla karıştırılır.

2.Kereviz yıkanır,soyulur ve kararmaması için direkt olarak yoğurdun içine rendelenir.

3.Ayva ve elma da soyularak yoğurdun içine rendelenir.

4.Tuz ilave edilir.Hepsi harmanlanır.

5.Havuçlar rendelenir.Ve salata bununla süslenir.Afiyet olsun.

11 Mart 2009 Çarşamba

Gün Sofram

Bugün günümüz bendeydi.İki arkadaşımız maalesef gelemedi ama yine de keyifli bir gün geçirdik. Nazlı'nın sofrasından sonra alınan bir kararla ikram sayımızı dörtle sınırladık.Malum yaz geliyor.Fazlalıklardan kurtulmak lazım.:))
İşte sofram...
Süzme Yoğurtlu Kereviz Salatası

Tavuklu Börek


Kestaneli Pasta





Yeşil Mercimek Salatası

Tavuklu börek tarifini daha önce yayınlamıştım.Sırasıyla diğerlerini de vereceğim.Şimdilik hoşçakalın.



10 Mart 2009 Salı

Ayçekirdekli Ekmek ve Etkinlik

Bu nefis ekmeği Ye 43:Ekmek & Haydi Ekmek Yapalım Etkinliğine ev sahipliği yapan Sevgili Saliha'ya gönderiyorum.Kolay gelsin arkadaşım.





Ekmek makinamda sürekli yeni ekmekler denemeyi seviyorum.Her seferinde içimde bir heyecan bir sabırsızlık.Ekmek pişip, tadana kadar zaman geçmiyor.O mis gibi ekmek kokusu evi baştan başa sarıyor.Eğer ekmeğin tadını beğenirsek bir daha yapmak üzere not ediyorum defterime.Ayçekirdekli ekmek de onlardan biri.



1+1/2 cup ölçek su

2 tsp. tuz

2 tbsp. şeker

2 tbsp. sıvıyağ

4 cup ölçek un

1+1/2 tsp. aktif maya

1/2 cup ölçek ayçekirdeği


1.Makinamızın haznesine önce suyu koyuyoruz.Suyumuz kışın ılık,yazın soğuk olmalı.

2.Sırasıyla tuzu,şekeri ve sıvıyağı koyuyoruz.

3.Unu suyun üzerini örtecek şekilde yayıp,ortasına mayayı yerleştiriyoruz.

4.Beyaz ekmek ,3 saat, 900 gr. programında çalıştırıyoruz.

5.Yaklaşık 25 dk. sonra çalacak olan bip sesinde ayçekirdeklerini ilave ediyoruz.

6.2.5 saat sonra mis kokulu ekmeğimiz hazır.Afiyet olsun.




9 Mart 2009 Pazartesi

Ayva Tatlısı

Kış aylarının vazgeçilmez bir tatlısıdır bizim için.Canım annem çok sever.Evlenmeden önce o sevdiği için çok sık yapardım.Şimdi yine bir telefonu yetiyor.



7 adet ayva

2.5 - 3 su bardağı şeker

4-5 adet karanfil

Yarım limon

1 çay bardağı su



1.Bir kabın içerisine su doldurup, yarım limon sıkıyoruz.

2.Ayvaları soyup,ortadan ikiye bölüyoruz,çekirdek yataklarını temizliyoruz.Çıkan çekirdekleri bir kenara ayırıyoruz.

3.Ayvaları çelik tencereye çukur yerleri üstte kalacak şekilde diziyoruz.

4.Şekeri ayvaların çukur yerlerine paylaştırıyoruz.

5.Karanfilleri ve ayva çekirdeklerini tencereye gelişigüzel dağıtıyoruz.

6.Suyu ilave edip,1 taşım kaynatıyoruz.Altını kısıp,en kısık ateşte ayvalar yumuşayıp rengi pembeleşene kadar pişiriyoruz.

7.Soğuyunca kaymak ya da cevizle servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

8 Mart 2009 Pazar

Pratik Domates Çorbası

Bugün iki özel günü birlikte yaşıyoruz.Öncelikle herkesin Mevlid Kandili mübarek olsun.Allah hepimizin dualarını kabul etsin.Ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun.



Küçük çocuklu olunca evimizden çorba hiç eksik olmuyor.Komşum Seçil'den öğrendiğim pratik domates çorbası vakti az olanlar için birebir.



1 şişe domates suyu ( Tat,Tamek)

2 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı tereyağı

Tuz

Karabiber



1.Un ve yağ tencereye alınarak un sararıp kokusu çıkıncaya kadar kavurulur.

2.Üzerine bir şişe domates suyu ilave edilerek,karıştırılır.

3.Topaklanırsa blendırdan geçirilir.

4.Tuz ve karabiber eklenir.

5.1-2 taşım kaynatılır.Kaşar peyniri ile servis yapılır.Afiyet olsun.


*Koyu olursa bir su bardağı su ilave edebilirsiniz.

7 Mart 2009 Cumartesi

Mevsim Salatası


Yemeğin yanına yaptığım bu kolay mevsim salatasını resmi hoşuma gittiği için paylaşmak istedim.



Marul

Maydanoz

Roka

Tere

Havuç

Kırmızı Lahana

Turp

Tuz

Limon

Nar ekşisi

Zeytinyağı



1.Yeşillikler dilediğimiz gibi doğranır.

2.Havuç rendelenir.

3.Kırmızı lahana ince doğranır.

4.Sos malzemeleri karıştırılıp servisten hemen önce dökülür.Afiyet olsun.

6 Mart 2009 Cuma

Hindistan Cevizli Kek

Geçtiğimiz günlerde ameliyat olan bir arkadaşıma giderken yaptığım bir kek...




3 yumurta

1.5 su bardağı şeker

1 su bardağı süt

1 su bardağı sıvıyağ

5 yemek kaşığı hindistan cevizi

2.5 su bardağı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu




1.Fırının ısısı 175 dereceye ayarlanır.
2.Oda ısısındaki yumurtalar ve şeker 7-8 dakika çırpılır.

3.Sırasıyla süt ve sıvıyağ eklenir,çırpılır.

4.Un,vanilya ve kabartma tozu elenir ve tahta kaşıkla karıştırılarak eklenir.

5.En son hindistan cevizi eklenerek karıştırılır.

6.Kek kalıbına dökülerek 175 derece ısıtılmış fırında kürdan testi temiz çıkıncaya kadar pişirilir.

7.Soğuyunca kalıptan çıkartılır.Hindistan cevizi ile süslenir.Afiyet olsun.




5 Mart 2009 Perşembe

Kurutulmuş Domatesli ve Fesleğenli Ekmek




Geçtiğimiz günlerde bu ekmeği Sevgili Müge'nin sayfasında görüp,beğenmiştim.Nihayet deneme fırsatı buldum.Ben kendimce bazı değişiklikler yaptım.Yarısını annemlere gönderdim.Her iki evde de çok beğenilen bir ekmek oldu.


1 paket Söke Un 7 Tahıllı Ekmek Karışımı

320 ml. ılık süt

1 tbsp. zeytinyağı

1 tbsp. şeker

1 tsp. tuz

1 poşet maya (paketin içinden çıkıyor)

1 cup kurutulmuş domates

2 tbsp. kuru fesleğen


1.Domatesleri suda 15-20 dakika ıslatıyoruz.

2.Süt,zeytinyağı,şeker ve tuzu sırasıyla makinanın haznesine koyuyoruz.

3.Söke Un Tahıllı Ekmek Karışımını üzerine ilave ediyoruz.

4.Ortasını havuz gibi açıp,mayayı suyla temas etmeyecek şekilde koyuyoruz.
5.Makinamızı 3 saatlik temel ekmek proramında 900 gr'ı ayarlayarak çalıştırıyoruz.

6.Domatesleri kağıt havlunun üzerine alıp,kuruluyoruz.Küçük küçük doğruyoruz.

7.Bip sesinden sonra domatesleri ve fesleğeni ilave ediyoruz.Yaklaşık 2.5 saat sonra mis kokulu ekmeğimiz hazır.Afiyet olsun.

3 Mart 2009 Salı

Enginar Sapı Yemeği


Büyük şehirlerde enginar hep göbek olarak ve sadece mevsiminde satılır.Ege'de sapı da değerlendirilir ve yemeği yapılır.Kasım ayından başlayarak bahara kadar her pazarda rastlayabileceğiniz bu sapları ayıklaması biraz zahmetlidir.Ama tadı o kadar lezzetlidir ki bu zahmete değer.



1 bağ enginar sapı

4-5 adet taze soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

yarım demet dereotu

250 gr. yağsız dana eti

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı un

2 adet limon



1.Enginarların kenarları kesilir,kılçıkları ayıklanır.

2.Bir limonun suyu sıkılır.

3.Geniş bir kaba su,limon suyu ve un koyulur.

4.Enginarlar kararmaması için minik minik bu suya doğranır.

5.Et de minik minik doğranır.Yıkanarak tencereye alınır.

6.Üzerine 2 su bardağı su ve zeytinyağı konarak suyu çekilene kadar pişirilir.

7.Enginarlar düdüklü tencereye koyulur,bir limon kesilerek düdüklü tencereye ilave konulur.Enginarların üzerini geçecek kadar su ilavesi ile yumuşayana kadar haşlanır.

8.Taze soğanlar ince ince kıyılır.Pişen etin üzerine ilave edilir,kavurulur.

9.Salçalar ilave edilir.Kokusu çıkana kadar kavurulur.

10.Enginarlar ilave edilir.Üzerini geçecek kadar su ilave edilir.1-2 taşım kaynatılır.

11.İncecik kıyılmış dereotu ilave edilir.Afiyet olsun.

2 Mart 2009 Pazartesi

Brüksel Lahanası Yemeği

Çeşitli bloglarda gördüğüm brüksel lahanası yemeğini geçtiğimiz günlerde ben de denedim.Yağız hiç sevmedi.Eşim ve ben de aslında çok faydalı olan bu sebzeyi senede en fazla 1 kere tüketme kararı aldık.:))


yarım kg. brüksel lahanası
10-12 adet arpacık soğanı
2 adet havuç
2 adet patates
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz


1.Brüksel lahanalarının üst kabukları soyulur ve iyice yıkanır.
2.Arpacık soğanları soyulur.
3.Havuç ve patates küp küp doğranır.
4.Tencereye zeytinyağı konulur.Arpacık soğanları 1-2 dakika sotelenir.
5.Havuçlar eklenir.1-2 dakika da onlar sotelenir.
6.Brüksel lahanaları da eklenip,3-4 dakika sotelenir.
7.Salça ilave edilir ve kokusu çıkana kadar kavurulur.
8.Patates,tuz ve sebzelerle yüzyüze gelecek kadar sıcak su ilave edilir.
9.Patatesler yumuşayana kadar pişirilir.Afiyet olsun.

1 Mart 2009 Pazar

Muhallebili Kadayıf



Dün akşam gelen misafirlerimize yaptığım ve çok beğenilen muhallebili kadayıf...


500 gr. tel kadayıf

1 su bardağı şeker

1 su bardağı iri dövülmüş ceviz yada fındık

1 çay bardağı sıvıyağ

2 yemek kaşığı tereyağı

Muhallebi:


1 litre süt

4 yemek kaşığı buğday nişastası

1 su bardağı şeker

2 yemek kaşığı un

1 paket vanilya

1 paket krem şanti


1.Kadayıflar bir gece önceden geniş bir tepsiye serilerek kurutulur veya derin dondurucuda
2-3 saat bekletilir. Bu işlemler kadayıfın kolay ufalanmasını sağlıyor.

2.Ufalanan kadayıflar sıvıyağ, tereyağı ve şekerle beraber geniş bir tencereye alınır ve koyulaşıp
kıtır kıtır olana kadar kavurulur.

3.Rengi değişince iri dövülmüş ceviz veya fındıklar ilave edilir.

4.Büyük bir servis kabının zeminine kavurduğumuz kadayıfın yarısı yayılır.

5.Vanilya ve krem şanti hariç diğer malzemeler bir tencereye alınarak tel çırpıcı ile çırpılır.

6.Ocağın altı yakılır ve koyulaşıp muhallebi kıvamını alana kadar pişirilir.

7.Biraz ılıyınca içine vanilya ve krem şanti ilave edilir.Mikserle 4-5 dakika çırpılır.

8.Muhallebi kadayıfın üzerine dökülür.

9.Kadayıfın geri kalanı da muhallebinin üzerine dökülür.Afiyet olsun.


*Bu tatlıyı servis edeceğiniz gün yaparsanız daha lezzetli oluyor.
**Hatta muhallebinin üzerine örtülen kadayıfı servisten hemen önce dökerseniz kıtırlığını kaybetmiyor.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin