29 Mayıs 2009 Cuma

Kabak Dolması

Kabak Dolması





Bu aralar evimizde sıklıkla pişen ve severek tükettiğimiz bir yemek...











4 adet kabak



250 gr. kıyma



1 adet kuru soğan



8 yemek kaşığı pirinç



Zeytinyağı



1 tatlı kaşığı nane



Tuz



Karabiber



1 yemek kaşığı salça











1. Kabakları yıkadıktan sonra ikiye bölüyoruz.



2. Kabak oyucu ile önce içlerini oyuyoruz,sonra üzerlerini çiziyoruz.



3. Soğanı yemeklik doğruyoruz.



4. Yıkanmış pirinci,kıymayı,soğanı,salçayı,zeytinyağını ve baharatları bir kasede karıştırıyoruz.



5. Kabakların içini tuzla ovup,hazırladığımız içle dolduruyoruz.



6. Yayvan bir tencereye dolmaları dizip,1 su bardağı salçalı sıcak su ve yarım çay bardağı zeytinyağı ilave ediyoruz.



7. Kısık ateşte kabaklar yumuşayıp,pirinçler uzayıncaya kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.

28 Mayıs 2009 Perşembe

Beyaz Ekmek

BEYAZ EKMEK


Müthiş lezzetli bir ekmek...




1 cup su

1 tbsp tuz

1 tbsp şeker

2 tbsp sıvıyağ

1 cup tam buğday unu

2 cup beyaz un

1 tsp maya




1. Önce sıvı malzemeler,tuz ve şeker makinenin haznesine yerleştirilir.

2. Un üzerini örtecek şekilde koyulur.

3. Ortasına maya yerleştirilir.Beyaz ekmek temel programda 700 gr. ayarında pişirilir.Afiyet olsun.

27 Mayıs 2009 Çarşamba

Hardallı Patates Salatası

HARDALLI PATATES SALATASI


Benim için başlı başına bir öğün olan patates salatasını bu defa biraz farklı yaptım.Çok leziz oldu.Sosu çok farklı bir tat verdi.Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.






4-5 adet patates


1/2 demet maydanoz


1/2 demet dereotu


3-4 adet yeşil soğan


1 kutu mısır


Sosu için :

5 yemek kaşığı mayonez

2 yemek kaşığı hardal

1 adet limonun suyu

Tuz

Karabiber

1. Patatesleri küp küp doğrayıp,haşlıyoruz.

2. Maydanoz,dereotu ve yeşil soğanı incecik kıyıyoruz.

3. Haşlanan patateslerle yeşillikleri harmanlıyoruz.

4. Sos malzemelerini bir kasede çırpıp,patateslerin üzerine döküyoruz.

5. Mısırla süslüyoruz.Afiyet olsun.


25 Mayıs 2009 Pazartesi

Yoğurtlu Kırmızı Biber

Yoğurtlu Kırmızı Biber





Yine annemden bir tarif.Sarımsaklı lezzetlere bayılanlar için...





1 kg. kırmızı biber



1 kg. yoğurt



1 su bardağı sıvıyağ



2-3 diş sarımsak



1 tatlı kaşığı kırmızı biber









1. Kırmızı biberleri yıkayıp,halka halka doğruyoruz.

2. Sıvıyağı tavaya alıp,kızdırıyoruz.

3. Biberleri kızgın yağda kızartıyoruz.

4. Yoğurda dövülmüş sarımsakları ekliyoruz.

5. Biberlerin üzerine önce sarımsaklı yoğurdu döküyoruz.

6. Kalan yağın içine kırmızı toz biberi ekleyip,kızdırıyoruz.En son süslemek için üzerine döküyoruz.Afiyet olsun.

24 Mayıs 2009 Pazar

Yoğurtlu Patlıcan

Yoğurtlu Patlıcan







Yine arşivden bir tarif.Annem günü için yapmıştı.Sıcak yaz günleri için iyi bir alternatif olabilir.







1 kg. patlıcan



1 kg. süzme yoğurt



3-4 diş sarımsak



Tuz



Kırmızı biber







1. Patlıcanları fırının ızgarasında közlüyoruz. ( Annem bu işi közmatikte yapıyor.Ben ise fırına göndermeyi tercih ediyorum. )



2. Közlenen patlıcanları soyup,çatalla eziyoruz.



3. Sarımsakları soyup,dövüyoruz.Yoğurtla karıştırıyoruz.



4. Sarımsaklı yoğurdun içine patlıcanları ilave edip,karıştırıyoruz.Kırmızı biberle süsleyip,servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

22 Mayıs 2009 Cuma

Çilekli Pasta ve Yaman Etkinlik # 21

ÇİLEKLİ PASTA
ÇİLEKLİ PASTA



Geçtiğimiz günlerde ani bir misafir haberim gelip de Yağız Paşa annesine rahat vermeyince imdadıma komşum,canım arkadaşım Seçil yetişti.Bu nefis pastayı benim için yapıverdi.Oğluşum pastanın bitmiş halini görünce sevinç çığlıkları atarak ''Çeçil,mama'' diye Seçil Teyzesini alkışladı.Bu arada ben fotoğraflamaya çalışırken de pastanın tadına baktı. :))

Bu pastayı ''Annelere Özel ve Güzel Tarifler '' etkinliğinin sahibi Özlemhan'a gönderiyorum ve kolaylıklar diliyorum.







1 adet sade pastaban



1.5 kg. çilek



2 paket krem şanti



2 su bardağı süt



1 çay bardağı pudra şekeri



1 çay bardağı şekerli süt







1. Pastabanın bir katını servis tabağına alıp,şekerli sütle ıslatıyoruz.



2. Krem şantileri 2 su bardağı sütle üzerindeki tarife göre hazırlıyoruz.



3. Çileklerin 1 kg.'ını ufak ufak doğrayıp, krem şantinin içine karıştırıyoruz.



4. Pastabanın üzerine bolca bu kremadan sürüyoruz.



5. Diğer pastabanı da sütle hafifçe ıslatıp,üzerine kapatıyoruz.



6. Kalan krem şantiyle pastayı kaplıyoruz.Pastayı buzdolabında 1-2 saat dinlendiriyoruz.



7. Kalan çileklerle pudra şekerini rondodan geçiriyoruz.Pastayı dilimledikten sonra,dilimlerin üzerlerine bu sostan döküyoruz.Afiyet olsun.

21 Mayıs 2009 Perşembe

Tahinli Çıtır Rulo

TAHİNLİ ÇITIR RULO

Bugünlerde canım hiçbirşey yapmak istemiyor.Saatlerce uyumak istiyorum telefon ,kapı sesi olmadan...Ya da boş boş,amaçsız bir şekilde sokaklarda dolaşmak istiyorum sıcağa rağmen...

Bahar yorgunluğu bu olsa gerek.Canım bilgisayarın başına bile geçmek istemiyor.Yayınlanacak o kadar çok tarif birikti ki,temizlik zamanı şimdi...




3 yufka

10 yemek kaşığı sıvıyağ

1 su bardağı toz şeker

10 yemek kaşığı tahin

5 yemek kaşığı süt

2 yumurta sarısı

2 su bardağı iri dövülmüş ceviz veya fındık ( ben fındık kullandım )




1. Sıvıyağı,tahini,şekeri ve sütü karıştırıyoruz.

2. Yufkayı tezgaha seriyoruz.Yarısına tahinli harcın üçte birini yayıyoruz.

3. Fındığın da üçte birini serpiyoruz.

4. Boş olan kısmını harçlı kısmın üzerine kapatıyoruz.

5. Rulo yapıp,5 cm'lik dilimlere kesiyoruz.

6. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizip,üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz.Toz şeker serpiyoruz.

7. 200 derece ısılı fırında rulolarımızın üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.

18 Mayıs 2009 Pazartesi

Misket Köfte

Misket Köfte


Oğluşun çok sevdiği bir aperatif...




1/2 kg. yağsız kıyma

1 adet soğan

1/2 demet maydanoz

Tuz

Karabiber

1 dilim bayat ekmek içi

Kızartmak için :

sıvıyağ




1. Soğan rendelenir.

2. Maydanoz incecik kıyılır.

3. Bayat ekmek içi rondodan geçirilir.

4. Bütün malzemeler yoğurulur.

5. Fındık kadar parçalar alınır,yuvarlanır.

6. Kızgın yağda kızartılır.Afiyet olsun.

16 Mayıs 2009 Cumartesi

Portakallı Kek

PORTAKALLI KEK



Herkese mutlu haftasonları diliyorum.



3 yumurta

1.5 su bardağı şeker

1/2 su bardağı mısırözü yağı

1.5 su bardağı portakal suyu

2.5 su bardağı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi




1. Fırının ısısı 175 dereceye ayarlanır.

2. Oda ısısındaki yumurta ve şeker iyice çırpılır.

3. Sıvıyağ ve portakal suyu ilave edilir.

4. Un, vanilya ve kabartma tozu birlikte elenir.

5. Karışıma tahta kaşıkla karıştırılarak ilave edilir.

6. Kalıba boşaltılır.175 derece ısılı fırında kürdan testini geçene kadar pişirilir.Afiyet olsun.

14 Mayıs 2009 Perşembe

Mantarlı Sebze Salatası

MANTARLI SEBZE SALATASI

Bugün Eczacılar Bayramı.Başta eşim olmak üzere bütün eczacıların bayramını kutluyorum.

İlk olarak arkadaşım Canan'da tattığım ve son günlerde hemen hemen bütün misafirlerime yaptığım nefis bir salata.



4 adet kabak

4 adet havuç

1 kavanoz kırmızı biber

1 kavanoz mısır

1 kavanoz mantar

1 kase turşulu yeşil zeytin

Dereotu


Sosu İçin :

2 diş sarımsak

3 yemek kaşığı yoğurt

4 yemek kaşığı mayonez

1 çorba kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı şeker

Zeytinyağı

1 limonun suyu




1. Kabaklar ve havuçlar jülyen doğranır ve ayrı ayrı az sıvıyağda sotelenir.

2. Dereotu,turşulu zeytinler ve mantarlar incecik kıyılır.

3. Kırmızı biberler de jülyen doğranır.

4. Geniş bir kapta bütün malzemeler karıştırılır.

5. Sos malzemeleri de karıştırılır ve salataya ilave edilir.Arzu edilirse lavaş ile servis yapılır.Afiyet olsun.

12 Mayıs 2009 Salı

Çilekli Jöleli Pasta

ÇİLEKLİ JÖLELİ PASTA

Öncelikle hepinizin geçmiş anneler gününü kutluyorum.Hep beraber nice anneler günlerini yaşayalım inşallah.Mesaj bırakan herkese teşekkürler...


Geçtiğimiz günlerde gelen misafirlerime yaptığım çok leziz ve pratik bir pasta.Ben vaktim kısıtlı olduğu için bu defa hazır pandispanya kullandım ama siz isterseniz pandispanyayı kendiniz hazırlayabilirsiniz.




1 adet 2 katlı pastaban

1 paket çilekli creme ole

1 paket krem şanti

3 su bardağı süt

1 kg. çilek

1 kutu çilekli süt

1 paket jöle




1. Pastabanın bir katını servis tabağına alıyoruz ve çilekli sütle ıslatıyoruz.

2. Bir paket çilekli creme oleyi 2 su bardağı sütle üzerindeki tarife göre hazırlıyoruz.

3. Pastabanın üzerine creme oleyi sürüyoruz. Çileklerin yarısını serpiştiriyoruz.

4. Diğer pastabanı da üzerine kapatıp,çilekli sütle ıslatıyoruz.

5. Bir paket krem şantiyi üzerindeki tarife göre 1 bardak sütle hazırlayıp,pastayı kaplıyoruz.

6. Jöleyi de hazırlıyoruz ve çileklerle süslediğimiz pastanın üzerine döküyoruz.Afiyet olsun.

8 Mayıs 2009 Cuma

Fındıklı Kek

PORTAKALLI KEK




Havaların ısınmasıyla birlikte bugünlerde oğlumla beraber bahçelerin,parkların müdavimi olduk.Sabah gözünü açıyor,hava güneşliyse ''anne,paaka'' diye başlıyor mızıldanmaya.Sonra ver elini sokaklar...
Yeni birşeyler denemeye pek fırsatım olmuyor dolayısıyla.Bugün yine arşivden bir kek tarifim var sizler için.



3 yumurta

1.5 su bardağı toz şeker

1 su bardağı süt

1 su bardağı sıvıyağ

2.5 su bardağı un

1 su bardağı fındık ( irice dövülmüş )

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu




1. Fırının ısısı 175 dereceye ayarlanır.

2. Oda ısısındaki yumurtalar ve şeker iyice çırpılır.

3. Şeker eriyince süt ve sıvıyağ ilave edilir.Biraz daha çırpılır.

4. Vanilya ,kabartma tozu ve un hep beraber elenir.

5. Tahta kaşıkla karıştırılarak karışıma eklenir.

6. Fındığın yarısı kalıba serpilir. Diğer yarısı karışıma eklenir.

7. Hamur kalıba dökülerek 175 derece ısılı fırında kürdan testi temiz çıkana kadar pişirilir.Afiyet olsun.

7 Mayıs 2009 Perşembe

Güveç

GÜVEÇ

Patlıcan ve domatesin çıkmasıyla beraber bu aralar evde sıklıkla yaptığım çok pratik bir yemek.Hele yanında pirinç pilavı da varsa tadına doyum olmuyor....



2 adet patlıcan

2 adet patates

2 adet domates

1/2 kg. kuşbaşı dana eti

2 adet biber

Tuz

Karabiber

Zeytinyağı

2 diş sarımsak

1 çay bardağı salçalı sıcak su



1. Eti düdüklü tencerede 10 dakika haşlıyoruz.

2. Patlıcan,biber,patates ve domatesi kuşbaşı doğruyoruz.

3. Haşladığımız etlerle beraber hepsini tuz , karabiber ve salçalı su ilavesiyle harmanlıyoruz.

4. Güveç kabına yerleştirip,ağzı kapalı bir şekilde bütün sebzeler yumuşayana kadar 200 derecede fırınlıyoruz.Afiyet olsun.

6 Mayıs 2009 Çarşamba

Portakal Soslu Portakallı Kek

PORTAKAL SOSLU KEK

Bu aralar portakallı keke takılmış vaziyetteyim.Bir hafta içinde 3 kez portakallı kek pişirdim.Ama tabi ki hepsini yemedim.:)) Eşe dosta dağıttım,hediye götürdüm.Tadan herkes çok beğendi.Umarım siz de seversiniz.



4 yumurta

2 su bardağı şeker

3 su bardağı un

1 su bardağı portakal suyu

1/2 su bardağı sıvıyağ

2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu


Sosu için :

2 su bardağı portakal suyu

2 tatlı kaşığı nişasta

3 tatlı kaşığı un

1 çay bardağı şeker




1. Fırınımızı 175 dereceye ayarlıyoruz.

2. Oda ısısındaki yumurtalarımızı ve şekeri mikserle iyice çırpıyoruz.

3. Şeker eriyince portakal suyunu ve sıvıyağı ilave ediyoruz.

4. Unu,kabartma tozunu ve vanilyayı beraberce eliyoruz.Tahta kaşıkla karıştırarak ilave ediyoruz.

5. En son portakal kabuğu rendesini ilave edip,karışımımızı kalıba döküyoruz.

6. Isıtılımış fırında 175 derecede kürdan testini geçene kadar pişiriyoruz.

7. Sos için portakal suyunu,unu,şekeri ve nişastayı bir sos tenceresine alıp,tel çırpıcı ile karıştırıyoruz.

8. Koyulaşana kadar pişiriyoruz.Ilıyınca soğumuş olan kekimizin üzerine döküyoruz.Afiyet olsun.

4 Mayıs 2009 Pazartesi

Cornflakesli Tavuk

CORNFLAKESLİ TAVUK



Bugün güneş yüzünü göstermiyor yine.Siz de benim gibi misiniz bilmiyorum,ben hava kapalı olunca resmen mutsuz oluyorum.Herşeye olumsuz yanından bakmaya başlıyorum.Ama hava günlük güneşlikse değmeyin keyfime.Anlayacağınız bugün pek bir keyifsizim.Umarım haftanın geri kalanı keyifli geçer.

6 Mayıs'ta Hıdrellez'i kutlayacağız.Bugün sabah komşularım bazı adetlerden bahsettiler.Bunlardan birini hiç duymamıştım.Belki bilmiyorsunuzdur diye sizlerle de paylaşmak istedim.

3 yol ağzından 3 taş toplanarak dilek tutulurmuş.Eğer 1 sene içinde dilekleriniz gerçekleşirse o taşlar yine 3 yol ağzına serpilirmiş.Yenileri toplanırmış.

4-5 yıl evvel annem de benim için bir kağıda dileklerini yazıp,çizip o kağıdı kimse görmeden gece gül ağacına asıp,sabah ezanından önce almıştı.İnanır mısınız bilmiyorum ama o dileklerin hemen hemen hepsi gerçekleşti.Sizlerin de çevrenizden,büyüklerden duyduğunuz; Hıdrellez'de yapabileceğimiz birşeyler varsa haydi paylaşın lütfen...






750 gr. tavuk fileto


1.5 kutu krema


2.5 su bardağı cornflakes


Tuz


Karabiber

3 adet patates

1 çay bardağı soya sosu

1 su bardağı kaşar peyniri rendesi


1. Tavuk göğsünü küp küp doğruyoruz.

2. Patatesleri de soyup,aynı şeklide doğruyoruz.

3. Geniş bir kasede patates ve tavuk etlerini soya sosu,tuz ve karabiberle harmanlıyoruz.

4. Buzdolabında 2-3 saat dinlendiriyoruz.

5. Fırın kabına cornflakesleri yayıyoruz.Üzerine tavuklu karışımı döküyoruz.

6. En üste kremayı döküyoruz.

7. 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

8. Kaşar peynirini serpip,kaşarlar eriyene kadar tekrar fırınlıyoruz.Afiyet olsun.

2 Mayıs 2009 Cumartesi

Çikolatalı ve Antepfıstıklı Pasta

ÇİKOLATALI VE ANTEP FISTIKLI PASTA





Günlerdir bir koşuşturmadır gidiyor.Baharın gelmesiyle beraber evde yapılması gereken işler,yaz gelmeden yapılması gereken ziyaretler ve ağırladığım misafirler....



Canım annemin doğumgünü pastası ile başlamak istedim Mayıs ayına...







Pandispanya için :

4 adet yumurta


4 kahve fincanı toz şeker


3 kahve fincanı un


1 kahve fincanı yoğurt


2 yemek kaşığı kakao


2 yemek kaşığı sıvıyağ


3 yemek kaşığı kaynar su


1 paket kabartma tozu


1 paket vanilya





Krema için :


1 yumurta


18 yemek kaşığı toz şeker


6 yemek kaşığı un


3 yemek kaşığı kakao


4 su bardağı süt


1 paket vanilya





İçi :


Damla çikolata


Antep fıstığı





Ganaj :


200 ml. krema


100 gr. bitter küvertür





Islatmak için :


1 çay bardağı şekerli nescafe





Süslemek için :


File antep fıstığı


Arjantin şekeri








1. Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz.


2. Pandispanya için yumurta aklarını cam bir kasede kar gibi oluncaya kadar çırpıyoruz.


3. Şekerin yarısını ekleyip,şeker eriyinceye kadar çırpıyoruz.


4. Ayrı bir kasede yumurta sarılarını şekerin diğer yarısı ve kaynar su ile beraber şeker eriyinceye kadar çırpıyoruz.


5. Şeker eriyince yoğurdu ve sıvıyağı ekliyoruz ve çok az daha çırpıyoruz.


6. Un,kabartma tozu ,kakao ve vanilyayı beraber eleyip,bu karışıma yavaşça ekliyoruz.En son yumurta aklarını ilave edip,tahta kaşıkla hafifçe karıştırıyoruz.


7. Tabanını yağlayıp,unladığımız kelepçeli kalıbımıza döküp,180 derece ısılı fırında kürdanımız temiz çıkana kadar pişiriyoruz.


8. Krema için yumurta ve şekeri karıştırıyoruz.


9. Unu ve kakaoyu ilave edip,biraz daha karıştırıyoruz.


10. Sütü ekleyerek muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz.


11. Ocaktan alınca vanilyayı ilave ediyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.


12. Tercihen 1 gün önceden pişirdiğimiz pandispanyamızı üçe bölüyoruz.


13. Yoğurtlu pandispanya çok nemli ve çok fazla ıslatılmazsa daha lezzetli oluyor.Bu yüzden bir çay bardağı şekerli nescafe ile bütün katları ıslatıyoruz.


14. İlk katı servis tabağına alıp,üzerine bolca krema sürüyoruz.Ve damla çikolata serpiyoruz.


15. İkinci katı da üzerine kapatıp,kremalıyoruz ve bolca antep fıstığı serpiyoruz.


16. Son katı da kapatıp,krema ile pastamızı kaplıyoruz.


17. Ganaj için kremayı çelik bir sosluğa alıyoruz.Kenarları cızırdayınca parçaladığımız bitter küvertürü ekleyip,tel çırpıcı ile eriyene kadar karıştırıyoruz.


18. Buzdolabında soğutup,pastanın üzerine sürüyoruz.


19. Pastamızın kenarlarını file antep fıstığı ile kaplıyoruz.Buzdolabında 1-2 saat dinlendirip,servis yapıyoruz.Afiyet olsun.



LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin