30 Temmuz 2009 Perşembe

Kayısı Reçeli

KAYISI REÇELİ


Uzun bir aradan sonra merhaba. Yaklaşık 10 gündür Kuşadası'nda annemlerin yazlığındaydım ve internet olmadığı için sizlerden uzak kaldım maalesef.Çok şükür ki o çok sıcak günleri orada atlattık.Dün akşam döndüm ve hemen pc'nin başına koştum.
Yaz oldu mu bizde bolca reçel yapılır.Gitmeden yaptığım ama bir türlü yayınlayamadığım kayısı reçeli...



2 kg. kayısı

2 kg. şeker

2-3 damla limon suyu

1 çay kaşığı tereyağ




1. Kayısılar güzelce yıkanır ve ortadan ikiye bölmek suretiyle çekirdekleri ayıklanır.

2. Geniş bir tencereye alınan kayısıların üzerine aynı oranda şeker ilave edilir.

3. Tencerenin kapağı kapatılarak 1 gece bekletilir.

4. Ertasi gün suyunu salmış olan kayısılar ateşe konulur ve içine tereyağ ilave edilir.

5. Koyulaşmaya başlayınca limon suyu ilave edilir.Biraz daha kaynatılır.

6. Tezgaha veya bir tabağa döktüğümüz reçel donuyorsa reçel olmuş demektir.

7. Tepsiye dökülür ve 1-2 gün güneşte bekletilir.(Aydın çok sıcak olduğu için 1 gün bekletmek yeterli oluyor. )

8. Kavanozlara boşaltılıp,dışarıda soğuduktan sonra buzdolabına konulur.Afiyet olsun.

19 Temmuz 2009 Pazar

İrmik Helvası

İRMİK HELVASI


Herkesin kandili mübarek olsun.Allah hepimizin dualarını kabul etsin...




1 su bardağı irmik

1 su bardağı süt

1/2 su bardağı şeker

1/2 çay bardağı dolmalık fıstık

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı mısırözü yağı

Tarçın



1. Yağlar çelik bir tencereye alınır.

2. İrmik eklenir ve kavrulur.

3. İrmiklerin rengi dönünce fıstıklar eklenir.

4. Her ikisi de pembeleşene kadar kavurulur.

5. Şeker sütün içinde eritilir.

6. Pembeleşen irmiklerin üzerine dökülür ve kısık ateşte pişirilir.

7. Yarım saat demlendirilir ve tarçınla servis yapılır.Afiyet olsun.

13 Temmuz 2009 Pazartesi

Çilek Soslu Muhallebi

ÇİLEK SOSLU MUHALLEBİ


Ve çilekli son tarif.Bu tarifi de Yaman Etkinlikleri Kırmızı Meyveler'in ev sahibesi Sevgili Tuğba'ya gönderiyorum.Kolay gelsin canım.




1 paket kedidili bisküvi

1/2 kg. çilek

1.5 su bardağı toz şeker

4 su bardağı süt

1 su bardağı un

2 paket vanilya

Hindistan cevizi





1. Genişçe bir tencereye 1 su bardağı toz şekeri, sütü ve unu alıp,göz göz oluncaya kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz.

2. Vanilyaları ilave ediyoruz.Ve tencereyi ateşten alıyoruz.

3. Kare borcama kedidillerini bir sıra halinde diziyoruz.

4. Üzerine hafifçe süt gezdiriyoruz.

5. Kremayı üzerlerine döküyoruz.

6. Çilekleri güzelce yıkayıp,ayıklıyoruz.İrilerinden süsleme için ayırıyoruz.

7. Kalan 1/2 su bardağı şekerle çilekleri rondodan geçiriyoruz.

8. Çilek püresini de kremanın üzerine döküp,çileklerle ve hindistan cevizi ile
süslüyoruz.Buzdolabında 2-3 saat dinlendirip,servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

10 Temmuz 2009 Cuma

Çilek Marmeladı

ÇİLEK MARMELADI

''Yine mi çilek?'' dediğinizi duyar gibiyim.Ama ne yapayım arşivde o kadar çok çilekli tarif birikmiş ki...Bizim evin en sevilen meyvesi olunca yapılan,denenen tarif de çok oluyor.Mevsimi de çok uzun olmayınca biz de elimizden geldiği kadar herşeyde kullanıyoruz.

Sevgili Tijen,Zerrin ve Papatya Prenses'te gördüğüm ve hemen denediğim nefis marmelat...Ben 2 kg.'dan yaptım.Bir kavanozu bitti bile.:))


1 kg. çilek

3 adet elma

3 su bardağı şeker

4-5 damla limon suyu

5-6 adet karanfil

1 çay kaşığı tereyağ



1.Çilekleri yıkayıp,ayıkladıktan sonra minik minik doğrayın ve bir tencereye alın.

2.Elmaların da kabuklarını soyup,çekirdeklerini temizleyin.Minik minik çileklerin üzerine doğrayın.

3.Toz şekeri de ilave edin ve kısık ateşte pişirmeye başlayın.

4.Tereyağını ilave edin.

5.Kıvamlanınca limon suyunu ilave edin.

6.Suyunu çekince bir tabağa damlatıp,donup donmadığını kontrol edin.Donuyorsa marmeladınız hazırdır.

7.Sıcakken patates ezici ile hafifçe ezin.

8.Dilerseniz karanfilleri çıkarabilirsiniz.Ya da bizim gibi yerken ayıklarsınız.Afiyet olsun.

8 Temmuz 2009 Çarşamba

Çilekli Kup

ÇİLEKLİ KUP


Tartları yayınlarken artan krema ve tart jölesiyle yaptığım bu leziz kupları unutmuşum.
Krema pastacı kreması,üzeri çilek ve tart jölesi...

6 Temmuz 2009 Pazartesi

Çilekli Tart

ÇİLEKLİ TART


Çilek mevsimi neredeyse bitiyor ama ben hala tartlarımı yayınlayamadım.Bayılarak yenilen enfes tartlar.....Tarif arkadaşım Seda'dan....



Tart Hamuru için :


100 gr. pudra şekeri

200 gr. tereyağı veya margarin

300 gr. un

1 paket vanilya

Soğuk su


Kreması için :


1 yumurta

18 yemek kaşığı toz şeker

6 yemek kaşığı un

4 su bardağı süt

1 paket vanilya

1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi


Üzeri için :


1/2 kg. çilek

1 paket tart jölesi





1. Küp küp kesilmiş tereyağı,un,şeker ve vanilyayı bir kaba alıp,yoğuruyoruz.

2. Kıvamını ayarlayabilmek için yavaş yavaş soğuk su ilave ediyoruz.

3. Tart hamurunun çok fazla yoğurulmaması gerektiği için hızlıca yoğuruyoruz.Buzdolabında en az 1 saat bekletiyoruz.

4. Hamur dinlenince tart kalıbına yerleştiriyoruz ve üzerine ağırlık (kuru nohut ) koyarak 180 dereceli fırında 20-25 dakika pişiriyoruz.

5. Bu arada kremamızı hazırlıyoruz.Vanilya hariç tüm malzemeleri tencereye alıyoruz.

6. Tel çırpıcı ile sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz.

7. Ocaktan alınca içine vanilyayı ilave edip,karıştırıyoruz.

8. Soğuyan tartların içine soğuyan muhallebiyi yerleştiriyoruz.Ben denemek için bazısına kaşıkla ,bazısına da sıkma torbasıyla koydum.İkisi de aynı oldu.

9. Tart jölesini üzerindeki tarife göre hazırlıyoruz.

10. Çilekleri ayıklayıp,yıkayıp kremanın üzerine dilediğimiz gibi yerleştiriyoruz.Tart jölesini de üzerine döküp,buzdolabında 1-2 saat dinlendiriyoruz.Afiyet olsun.

1 Temmuz 2009 Çarşamba

Kıymalı Börek

KIYMALI BÖREK

Annemin ellerinden çıkan son zamanlardaki favori böreğimiz...





1 kg. yufka

250 gr. Sana yağı


İçi :

1/2 kg. kıyma

1/2 kg. pırasa ( ince kıyılmış )

2 adet patates ( rendelenmiş )

2 adet havuç ( rendelenmiş )

Tuz

Karabiber

Kırmızı biber


Üzeri için :

Yumurta

Galeta unu





1. Kıymayı bir tavaya alıp,kavuruyoruz.

2. Üzerine rendelenmiş havuçları,patatesleri ve incecik kıyılmış pırasayı ekliyoruz.Biraz daha kavuruyoruz.

3. Baharatını ilave edip,ocağın altını kapatıyoruz.

4. Sanayı bir tavaya alıp,eritiyoruz.Üzerine aynı oranda su ilave ediyoruz.

5. Yufkayı bu su+yağ karışımı ile yağlıyoruz.İkiye katlıyoruz.Şerit halinde 6'ya bölüyoruz.

6. Kıymalı harcını koyup,uçlarını kıvırmadan sarıyoruz.

7. Börekleri dondurup,önce yumurta sarısına sonra galeta ununa bulayıp,200 dereceli fırında pişiriyoruz.Afiyet olsun.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin