31 Ağustos 2009 Pazartesi

Köz Patlıcan Yemeği

KÖZ PATLICAN YEMEĞİ


1 kg. topan patlıcan

2 adet kuru soğan

2 adet kırmızı biber

3 adet yeşil biber

3 adet domates

4-5 diş sarımsak

Zeytinyağı

Tuz

Kırmızı toz biber




1. Patlıcanlar fırında közlenir.Kabukları soyulur ve küp küp doğranır.

2. Tencereye zeytinyağı alınır ve yemeklik doğranmış soğanlar pembeleşene kadar kavurulur.

3. Üzerine incecik doğranmış biberler eklenir,onlar da kavurulur.

4. Domatesler rendelenir ve biberlerin üzerine eklenir.

5. En son közlenmiş patlıcanlar eklenir.Tuzu,biberi ayarlanır.Kısık ateşte 10 dk. pişirilir.Afiyet olsun.

30 Ağustos 2009 Pazar

Şeftali Kompostosu

ŞEFTALİ KOMPOSTOSU

Öncelikle herkesin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutluyorum.

Sıcak yaz günlerinde iftar sofralarının vazgeçilmezi...Siz de aynı durumda mısınız bilmem ama bu sene biz iftarda kompostodan başka tatlı aramaz olduk.




1 kg. şeftali

2 su bardağı toz şeker

2 yemek kaşığı sirke

Tuz

1.5 litre su




1. Şeftaliler güzelce yıkanır ve soyulur.Çekirdek yatakları temizlenir ve dilim dilim doğranır.

2. Geniş bir kaseye yeterince su,sirke ve bir tutam tuz konur.

3. Şeftaliler bu suyun içinde 15 dk. bekletilir.Bu işlem şeftalilerin diri kalmasını sağlıyor.

4. Bu arada toz şeker ve 1.5 litre su kaynatılır.

5. Bir başka kaseye su konulur ve şeftaliler tuzlu+sirkeli sudan bu suya alınır.

6. Daha sonra şeftaliler kaynayan şerbetin içine atılır.5 dk. kaynatılır.Soğuyunca servis yapılır.Afiyet olsun.

29 Ağustos 2009 Cumartesi

Patlıcan Biber Turşusu ( Gömme Turşu )

GÖMME TURŞU

Güzel Aydın'ımızın bir başka turşusu...




1 kg. patlıcan

1/2 kg. biber

1 çay bardağı zeytinyağı

Tuz

Koruk ekşisi

3-4 diş sarımsak




1. Patlıcanlar ve biberler fırında közlenir.

2. Kabukları soyulur ve küçük küçük doğranır.

3. Soyulmuş sarımsaklar ve zeytinyağı birlikte rengi beyazlayana kadar rondodan geçirilir.

4. Üzerine tuz ve koruk ekşisi ilave edilir.Tekrar rondoda karıştırılır.

5. Patlıcanların üzerine dökülür.Afiyet olsun.



* Daha sulu olsun isterseniz koruk ekşisini ilave ederken 1 çay bardağı su ekleyebilirsiniz.

**Koruk ekşisi bulamayanlar limonla da yapabilirler.

28 Ağustos 2009 Cuma

Börülce Taratoru

BÖRÜLCE TARATORU


1 kg. börülce

2 adet limon

3 diş sarımsak

1 çay bardağı zeytinyağı

1/2 çay bardağı koruk ekşisi

Tuz



1. Börülceler iyice yıkanır ve ayıklanır.

2. Kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır.

3. Zeytinyağı ve soyulmuş sarımsak rondoya alınır ve karışımın rengi beyaza dönene kadar çalıştırılır.

4. Limon suyu ve koruk ekşisi de ilave edilir.Rondoda karıştırılır.

5. Haşlayıp,suyunu süzdüğümüz börülcelerin üzerine dökülür.Afiyet olsun.

27 Ağustos 2009 Perşembe

Kupta Dondurma

BEYZANIN KUPU


Dün bu şık kupları bizim için sevgili Beyza hazırladı.Çok nefisti,kendin gibi çok zarifti.Tekrar teşekkürler canım...


Kivi

Muz

Şeftali

Mürdüm Eriği

Çilekli dondurma

Çikolatalı Sos



1. Meyveler küp küp doğranır.

2. Kuplara paylaştırılır.Üzerine dondurma konulur.

3. Çikolata sosla servis yapılır.Afiyet olsun.

26 Ağustos 2009 Çarşamba

Çaylı Kek

ÇAYLI KEK


Bu keki ilk denediğimde ilkokul 4. sınıf falandım.Annem çalıştığı için gündüzleri mutfak bana aitti.Bir gün annemin tarif defterini karıştırdım ve çok istediğim çaylı kek tarifini buldum.Keki çırpıp,fırına koydum ve heyecanla sonucu beklemeye başladım.Sonuç ; hayal kırıklığı.... Kek çöktü,yapıştı ve akşam annem eve gelince çöpü boyladı.O günkü üzüntümü anlatamam.Ama canım annem bana hiç kızmadı,aksine tekrar denemem için teşvik etti.Eğer o gün bana kızmış,söylenmiş olsaydı;belki de bugün mutfakta olmaktan nefret edecektim.

Sabrın ve hoşgörün için tekrar teşekkürler anneciğim...


İftar sonrası çayın yanında ya da sahurda canınız tatlı birşeyler isterse.....




3 yumurta

1.5 su bardağı toz şeker


3/4 su bardağı mısırözü yağı


1 su bardağı demli çay


3 yemek kaşığı kakao


2.5 su bardağı un


1 paket kabartma tozu


1 tatlı kaşığı tarçın




1. Fırının ısısı 175 dereceye ayarlanır.

2. Oda ısısındaki yumurtalar ve şeker çırpma kabına alınır,şeker eriyinceye kadar çırpılır.

3. Mısırözü yağı ve demli çay ilave edilir,çırpılır.

4. Un,kakao,tarçın ve kabartma tozu birlikte elenir.Tahta kaşıkla karıştırarak ilave edilir.

5. Kek hamuru yağlanmış kek kalıbına veya silikon kalıba dökülür.

6. 175 derece ısılı fırında kürdan testini geçene kadar pişirilir.Afiyet olsun.

25 Ağustos 2009 Salı

Zeytinyağlı Taze Fasulye

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE


Yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti...




1/2 kg. taze fasulye

2 adet kuru soğan

2 adet domates

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Tuz

Zeytinyağı

2 adet kesme şeker



1. Fasulyeleri ayıklayıp,yıkıyoruz.İstediğimiz uzunlukta doğruyoruz.

2. Soğanları yemeklik doğruyoruz.

3. Domatesleri de küp küp doğruyoruz.Dilerseniz rendeleyebilirsiniz.

4. Tencereye zeytinyağıyla beraber soğanları alıp,pembeleşene kadar kavuruyoruz.

5. Domatesleri de ilave ediyoruz.İyice pişiriyoruz.

6. Fasulyeleri ekleyip,kavuruyoruz.

7. Fasulyeler sararınca sıcak su ve kırmızı toz biberi ilave ediyoruz.

8. Fasulyeler pişince tuzunu,şekerini ilave edip,1-2 taşım daha kaynatıyoruz.Tencerede kapağını hiç açmadan soğutup,servis yapıyoruz.Afiyet olsun.


*Br gün önceden yaparsanız tüm zeytinyağlılar gibi daha da güzelleşir.

24 Ağustos 2009 Pazartesi

Fırında Etli Biber Dolması

FIRINDA ETLİ BİBER DOLMASI


Dolmanın en sevdiğim hali....
Yanında buz gibi bir cacıkla iftar sofralarınıza konuk olabilir.




1/2 dolmalık biber

350 gr. yağsız kıyma

2 adet kuru soğan

1.5 su bardağı pirinç

2 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

Zeytinyağı

Nane

Tuz

Karabiber




1. Dolmalık biberlerin tepesine baş parmağımızla bastırarak,içlerini açıyoruz.Çekirdelerini temizliyoruz.

2. Güzelce yıkayıp,sularının süzülmesi için süzgece alıyoruz.

3. Soğanları incecik yemeklik doğruyoruz.

4. Pirinci soğuk suda güzelce yıkıyoruz.

5. Çukur bir kapta kıymayı,soğanı,pirinci,1'er yemek kaşığı salçayı,baharatı ve zeytinyağını harmanlıyoruz.

6. Dolmalık biberlerin içine 1'er parmak aşağıda kalacak şekilde iç malzeme koyuyoruz.

7. Isıya dayanıklı bir kaba dolmaları yerleştiriyoruz.

8. 1 yemek kaşığı salçayı sıcak suda eritip,fırın kabına döküyoruz.Üzerinden biraz zeytinyağı gezdiriyoruz.

9. Yaklaşık 1 saat sonra dolmaların pişip pişmediğini kontrol ediyoruz.Ben biraz yanık sevdiğim için fırında biraz daha uzun süre tuttum.Siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz.Afiyet olsun.

23 Ağustos 2009 Pazar

Kreativ Blogger Ödülüm




Sevgili Boncuk Mutfakta bana bu güzel ödülü layık görmüş.Kendisine çok teşekkür ediyorum.Hemen hemen bütün arkadaşlarım bu ödülü almışlar.Ben de bütün ziyaretçilerime armağan ediyorum.

22 Ağustos 2009 Cumartesi

Armut Reçeli

ARMUT REÇELİ



1 kg. armut

1 kg. şeker

1/2 limon suyu

1 çay kaşığı tereyağı




1. Armutları güzelce yıkayıp,soyuyoruz.

2. Dilediğimiz şekilde dilimleyip,reçel tenceresine alıyoruz.

3. Üzerine şekeri ilave edip,1-2 saat bekletiyoruz.

4. Ocağın altını açıp,kaynatıyoruz.Koyulaşınca limon suyunu ve tereyağını ilave ediyoruz.

5. 1-2 taşım da öyle kaynatıp,tepsiye döküyoruz.

6. Güneşte bir gün bekletip,soğuyunca kavanozlara boşaltıyoruz.Afiyet olsun.


* Tereyağı hem reçelin köpüklenmesini engelliyor hem de reçele parlaklık veriyor.

21 Ağustos 2009 Cuma

Kayısı Kompostosu ve Hayırlı Ramazanlar

KAYISI KOMPOSTOSU


Öncelikle tüm Müslüman aleminin Ramazanı mübarek olsun.

Geçtiğimiz günlerde sevgili Pelin'de gördüğüm ve hemen denediğim,Ramazan'ın ilk gününde sofralarınıza eşlik edebilecek bir lezzet....





1 kg. taze kayısı

2.5 su bardağı şeker ( şekeri damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.)

1.5 litre su

1 adet çubuk tarçın



1. Kayısıları güzelce yıkayıp,ortadan ikiye bölüyoruz.Çekirdeklerini çıkarıyoruz.

2. Suyu,çubuk tarçını ve toz şekeri tencereye alıp,kaynatıyoruz.

3. Kayısıları yumuşamamaları için en son atıyoruz.1-2 taşım kaynatıp,ocağın altını kapatıyoruz.

4. Buzdolabında soğutup,servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

20 Ağustos 2009 Perşembe

Bekar Erkekler Sofrası

DAVET SOFRASI


Geçtiğimiz günlerde tatil dolayısıyla Aydın'da yalnız kalmış olan üç beyi misafir ettim.Havanın çok sıcak olması ve iştahlı olmamaları sebebiyle çok basit bir menü hazırladım.Arşivde olanlara link verdim,olmayanlar en kısa zamanda yayınlanacak kısmetse....Telaştan bir kısmını da fotoğraflamayı unutmuşum.Mazur görün artık.:))

Menümüzde :


FIRINDA KÖFTE PATATES

***Fırında Köfte & Patates


ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

***Zeytinyağlı Taze Fasulye


DOMATES SOSLU KARIŞIK KIZARTMA

***Karışık Kızartma

***Garnitürlü Pilav

***Patlıcan-Biber Turşusu ( gömme turşu )

***Mevsim Salata

***Kaplumbağa Pasta

19 Ağustos 2009 Çarşamba

Tamek Yarışması ve Hediye Paketim

TAMEK


TAMEK


Yaklaşık 10 gün önce gelen bir maille çok heyecanlandım.Çünkü ilk defa bir yarışmaya davet ediliyordum.Adresim istendi ve bende de bir çok arkadaşım gibi adresimi gönderince heyecanlı bir bekleyiş başladı.Beklediğim paket ve davetiye bugün nihayet geldi.Çok şık bir kutu ve içinde birbirinden güzel malzemeler vardı.Ben de hemen kolları sıvadım ve yarışma için tarifimi hazırlamaya başladım.Desteklerinizi bekliyorum....
Teşekkürler TAMEK !

Peynirli Kek ve Muffincikler

PEYNİRLİ  KEK






PEYNİRLİ KEK



Canım arkadaşım Seda bana geleceğini haber verdiğinde yaptığım ve çok beğenerek yediğimiz bir tarif.Denemenizi tavsiye ediyorum.Tarif Lezzet Dergisi Güzel Şeyler'den...Ben orjinal tarifi biraz değiştirdim.Kaşar peyniri yerine tulum peyniri kullandım ve biber sayısını arttırdım.



3 yumurta

1 su bardağı süt

1/2 su bardağı mısırözü yağı

3 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

150 gr. beyaz peynir

100 gr. tulum peyniri

1 adet yeşil biber

2 adet kırmızı biber

4-5 dal dereotu

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 çay kaşığı tuz




1. Fırını 180 dereceye ayarlıyoruz.

2. Genişçe bir kapta yumurta,un ve yağı karıştırın.

3. Peynirleri rendeliyoruz.

4. Biberleri ve dereotunu incecik kıyıyoruz.

5. Biberleri,dereotunu,peynirleri,tuzu,kırmızı pul biberi ve kabartma tozunu hamura ilave ediyoruz,karıştırıyoruz.

6. Karışımı baton silikon kalıba boşaltıyoruz. Ben bu aşamada birazını muffin kalıplarına paylaştırdım.

7. 180 derece ısıtılmış fırında kürdan testini geçene kadar pişiriyoruz.Ilık servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

17 Ağustos 2009 Pazartesi

Peynirli Poğaça

PEYNİRLİ POĞAÇA


Bu poğaçaları geçtiğimiz günlerde geziye giden anneme ve babama yolluk olarak yapmıştım.Ben yumuşak poğaçalardan hoşlandığım için bana çok fazla hitap etmedi ama kıyır kıyır poğaçadan hoşlanan annem çok sevdi.Tarif forumdan...



250 gr. tereyağı ( oda ısısında )

1 çay bardağı zeytinyağı veya mısırözü yağı

1/2 çay bardağı sirke

1 çay bardağı ılık su

1 yumurta akı ( sarısı üzerine )

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

Aldığı kadar un


İçi :

Beyaz peynir

Maydanoz




1. Bütün malzemeyi geniş bir kaba alıp,karıştırıyoruz.

2. Kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar un ilave ediyoruz.

3. Üzerine nemli bir bez örtüp yarım saat bu şekilde dinlendiriyoruz.

4. Daha sonra tezgaha un serperek merdane ile açıyoruz.

5. Bir bardakla veya kupatla kesiyoruz.İçine harcını koyup,yarım ay şeklinde kapatıyoruz.

6. Üzerine yumurta sarısı sürüp,180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.

14 Ağustos 2009 Cuma

Mercimekli Bulgur Pilavı

MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI


1 su bardağı bulgur

1 çay bardağı yeşil mercimek ( haşlanmış )

1 adet kuru soğan

2 adet domates

2 adet biber

Tuz

Karabiber

1.5 su bardağı tavuk veya et suyu

Tereyağı



1. Soğanı yemeklik doğrayıp,tereyağında kavuruyoruz.

2. Soğanlar pembeleşince ufak ufak doğradığımız biberleri ilave ediyoruz.

3. Üzerine rendelediğimiz domatesleri ekliyoruz.

4. Domatesler pişince suyunu,tuzunu ve karabiberini ilave ediyoruz.

5. Su kaynar kaynamaz soğuk sudan geçirdiğimiz bulguru ekliyoruz.Önce harlı ateşte suyunu çekmeye başlayınca kısık ateşte pişiriyoruz.

6. Altını kapatınca haşlanmış mercimeği ekliyoruz.Üzerine kağıt havlu kapatıp,demlendiriyoruz.Afiyet olsun.

13 Ağustos 2009 Perşembe

Şeftali Reçeli

ŞEFTALİ REÇELİ

Bu sene reçel yapmanın tadına vardığım için neredeyse her meyvenin reçelini yaptım.




1 kg. şeftali

1 kg. toz şeker

1/2 limon suyu

1 çay kaşığı tereyağı



1. Şeftalileri güzelce yıkayıp,kabuklarını soyuyoruz.

2. Dilim dilim doğruyoruz.

3. Reçel tenceresine alıp,üzerine şekeri ekliyoruz.

4. Bir gece bu şekilde bekletiyoruz.

5. Ertesi gün kaynatıyoruz.Tereyağını ilave ediyoruz.

6. Kıvama gelince limon suyunu ilave ediyoruz.1-2 taşım daha kaynatıp,altını kapatıyoruz.

7. Tepsiye döküp,üzerine temiz bir tülbent örterek güneşte 1-2 gün bekletiyoruz.

8. Kavanozlara boşaltıp,afiyet yiyoruz.

12 Ağustos 2009 Çarşamba

Semizotlu Patates Salatası

SEMİZOTLU PATATES SALATASI


Geçtiğimiz akşam kendimiz için hazırladığım ve evin erkekleri tarafından çok beğenilen salata...


4 adet patates

4-5 dal dereotu

7-8 dal semizotu

5-6 dal maydanoz

7-8 adet kornişon turşu

4 adet taze soğan

1 adet limon

Nar ekşisi

Tuz

Zeytinyağı

Sumak




1. Patatesler güzelce yıkanır ve haşlanır.

2. Haşlanan patatesler küp küp doğranır.

3. Semizotu hariç bütün yeşillikler incecik kıyılır.

4. Semizotu iri iri parçalanır.

5. Hepsi geniş bir kasede harmanlanır.

6. Kornişon turşu da küçük küçük doğranır.

7. Sos malzemeleri karıştırılarak ilave edilir.Afiyet olsun.

Sakızlı Lorlu Kurabiye

DAMLA SAKIZLI LORLU KURABİYE


Bu yaz bizim evin favorisi haline gelen muhteşem kurabiyeler...

Tarif Nunu ve Sibel 'den....



250 gr. tatlı lor

1 su bardağı şeker

2-2.5 su bardağı un

3 parça damla sakızı

2 yumurta ( 1'inin akı ayırılacak )

1/4 su bardağı sızma zeytinyağı

1/2 paket kabartma tozu

Susam

1. Geniş bir kaseye loru,zeytinyağını,şekeri ve yumurtayı alıyoruz.Elle karıştırarak birbirine yediriyoruz.

2. Damla sakızını bir parça toz şekerle havanda döverek toz haline getiriyoruz ve karışıma ekliyoruz.

3. Yavaş yavaş unu ilave ediyoruz.

4. Ele yapışmayacak kıvama gelince un eklemeyi bırakıyoruz.

5. Kabartma tozunu ilave ediyoruz.

6. Ayırdığımız yumurta akını hafifçe çırpıyoruz.

7. Elimize ceviz büyüklüğünde parçalar alıp,yuvarlıyoruz.

8. Önce yumurta akına sonra susama batırıyoruz.

9. 175 derecede üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.



11 Ağustos 2009 Salı

Karışık Kızartma

KARIŞIK KIZARTMA
KARIŞIK KIZARTMA
KARIŞIK KIZARTMA


Yaz aylarında bizim evin vazgeçilmezi...Ben ölçüleri kendimize hazırladığım şekilde yazıyorum.Siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz.



3 adet patlıcan

4 adet patates

1/2 kg. biber

5-6 adet domates

4-5 diş sarımsak

Zeytinyağı

Tuz




1. Patlıcanları alacalı soyup,dilimliyoruz.Tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz.

2. Patatesleri soyup,dilimleyip,nişastasının gitmesi için suda bekletiyoruz.

3. Biberleri yıkayıp,bıçakla üzerine kesik atıyoruz.

4. Tavaya zeytinyağını alıp,kızdırıyoruz.

5. Sırasıyla önce kuruladığımız patatesleri,sonra patlıcanları,en son biberleri kızartıyoruz.

6. Sos tenceresine biraz zeytinyağı ve rendelediğimiz domatesleri alıyoruz.

7. Sarımsakları soyup,ikiye bölüyoruz.Sosa ilave ediyoruz.

8. Sos pişince kızartmanın üzerinde veya yanında tercihen yoğurtla servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

10 Ağustos 2009 Pazartesi

Kayısı Marmeladı

KAYISI MARMELADI




Herkese mutlu ve huzurlu bir hafta diliyorum.Tatlıyla başlayalım haftamız hep tatlı geçsin.:))



1 kg. kayısı

1/2 kg. şeker

1 çay bardağı su




1. Kayısıları rendeleyip,tencereye alıyoruz.

2. Üzerine şekeri ve suyu ilave edip,kaynayana kadar harlı ateşte ,kaynadıktan sonra kısık ateşte kıvamını bulana kadar pişiriyoruz.

3. Tepsiye boşaltıp,güneşte 1 gün bekletiyoruz.Soğuyunca kavanoza boşaltıyoruz.Afiyet olsun.

7 Ağustos 2009 Cuma

Karadut Reçeli

KARADUT REÇELİ




1 kg. karadut

1 kg. şeker

3-4 damla limon suyu




1. Karadutu reçel tenceresine alıp, üzerine şekeri ilave ediyoruz.

2. 6-7 saat bu şekilde bekletiyoruz.

3. Sulanınca önce harlı ateşte,sonra kısık ateşte kaynatıyoruz.

4. Kıvamlanmasına yakın limon suyunu ilave ediyoruz.

5. 1-2 taşım da öyle kaynatıyoruz.Tepsiye döküp,güneşte bekletiyoruz.

6. Soğuyunca kavanozlara boşaltıyoruz.Afiyet olsun.

6 Ağustos 2009 Perşembe

Karadut Şurubu

KARADUT ŞURUBU





Bu sene karaduta takmış vaziyetteyim.Reçelini,dondurmasını ve şurubunu yaptım.İşte ilk tarif...







1 kg. karadut



2 su bardağı şeker



1 litre su







1. Dutları kevgire alıp, kaşıkla yavaş yavaş eziyoruz.



2. Alta süzülen suyun içine şekeri ilave edip,1-2 taşım kaynatıyoruz.



3. Soğuyunca istediğimiz tadı bulana kadar soğuk su ilave ediyoruz.Ben 1 litre ilave ettim.Afiyet olsun.





*Kevgirin üzerinde kalan posaları da atmayarak,karadutlu dondurma yapıyoruz.

5 Ağustos 2009 Çarşamba

Tavuklu Pilav

TAVUKLU PİLAV


Herkesin kandili mübarek,duaları kabul olsun inşallah.Ben bugün helva yerine tavuklu pilav yapıp,dağıttım.İşte tarifi....




2 su bardağı baldo pirinç

2 su bardağı tavuk veya et suyu

Tuz

1 adet tavuk göğsü

1 çay bardağı tel şehriye

Tereyağı



1. Pirincimizi sıcak ve tuzlu suda ıslatıyoruz.

2. Tavuk göğsünü iyice yıkayıp,geniş bir tencerede bol suyla haşlıyoruz.

3. Pilav tenceresine tereyağını alıp,eritiyoruz.

4. Üzerine 2 su bardağı tavuk suyu ve tuz ekliyoruz.

5. Su kaynayınca,suyunu süzüp,iyice duruladığımız pirinçleri ilave ediyoruz.

6. Önce harlı ateşte,suyunu biraz çekince kısık ateşte pişiriyoruz.

7. Didiklediğimiz tavuk etlerini ilave edip,tencerenin ağzına kağıt havlu örterek demlendiriyoruz.

8. 1 kaşık tereyağında tel şehriyeleri rengi değişene kadar kavuruyoruz.

9. Demlenen pilavın üzerinde servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

3 Ağustos 2009 Pazartesi

Pekmezli Kek

PEKMEZLİ KEK

Benim gibi çocuğu pekmez yemeyen anneler için iyi bir alternatif...





4 yumurta

1/2 su bardağı pudra şekeri

1 su bardağı pekmez

125 gr. tereyağı veya margarin ( oda ısısında )

1 su bardağı süt

1/2 su bardağı damla çikolata

2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi

1/2 su bardağı kıyılmış fındık

1/2 tatlı kaşığı mahlep

2.5 su bardağı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu




1. Fırının ısısı 175 dereceye ayarlanır.

2.Tereyağı ve pudra şekeri çırpma kabına alıp,güzelce çırpılır.

3. Yumurtalar ilave edilerek çırpmaya devam edilir.

4. Süt,pekmez,portakal kabuğu rendesi,mahlep ve vanilya eklenir,çırpılır.

5. Un ve kabartma tozu beraber elenir.Tahta kaşıkla karıştırarak eklenir.

6. Fındık ve damla çikolata da ilave edilir.

7. Yağladığımız ve unladığımız kek kalıbına boşaltılır.

8. 175 derece ısıtılmış fırında kürdan testini geçene kadar pişirilir.Afiyet olsun.

1 Ağustos 2009 Cumartesi

Yaz Türlüsü

YAZ TÜRLÜSÜ

Sıcak yaz günlerinde yanında buz gibi bir cacıkla nefis oluyor.



250 gr. dana kuşbaşı

2 adet patlıcan

3 adet patates

4 adet biber

8-10 adet taze fasulye

6-7 adet arpacık soğan

2 adet domates

8-9 adet bamya

1 adet kabak

1 yemek kaşığı salça

Tuz

Tane karabiber

Zeytinyağı

2-3 diş sarımsak



1. Et güzelce yıkanır ve düdüklü tencerede yumuşayana kadar haşlanır.

2. Bütün sebzeler iyice yıkanır.Fasulye ,arpacık soğan ,sarımsak ve bamya ayıklanır.

3. Patlıcan, biber ve kabak parmak kalınlığında doğranır.

4. Patatesler ve domatesler iri iri doğranır.

5. Güveç tenceresine ya da derin bir tencereye sırasıyla et,fasulye,patates,arpacık soğan,biber,patlıcan,kabak,bamya ve domates yerleştirilir.

6. Tuz ,sarımsak ve tane karabiber serpiştirilir.

7. Sıvıyağ gezdirilir.

8. Salça 1 bardak sıcak suda eritilip,ilave edilir.Kısık ateşte tüm sebzeler pişene kadar yaklaşık 40 dk. pişirilir.Eğer güveç kabına yerleştirdiyseniz fırında 200 derecede de pişirebilirsiniz.Afiyet olsun.


* Koyun eti sevenlerdenseniz eti haşlamanıza gerek yok.Yıkayıp,en alta yerleştirmeniz yeterli olacaktır.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin