30 Eylül 2009 Çarşamba

Hünkar Beğendi

HÜNKARBEĞENDİ

Bu Ramazan ilk defa hünkar beğendi denedim.Ve tadanlardan tam not aldı.İnternette epeyce bir araştırma yaptım ve kafama ve damak tadıma uyanları birleştirip,kendi tarifimi yarattım.Bu yapımı kolay ve lezzetli yemek bundan sonra sık sık davet sofralarında yer alacak.Henüz denemeyenler varsa patlıcanlar bitmeden denemelerini tavsiye ederim.




Beğendisi için :


6 adet bostan patlıcanı

3.5 - 4 su bardağı süt

2 yemek kaşığı tereyağı

4 yemek kaşığı un

1 su bardağı kaşar peyniri

Tuz

1/2 limon



Et Sotesi için :


1 kg. dana antrikot ( jülyen doğranmış )

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

Tereyağı

Tuz

Karabiber

Kekik




1. Patlıcanları fırının ızgarasında veya ocakta közlüyoruz.(Ya da yakınlarda fırın varsa fırına gönderin.:))

2. Etleri çok az sudan geçirip ve tencereye alıyoruz.Kendi bıraktığı suyu salıp,çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz.

3. Suyunu çekince yağı ilave edip,etleri kızartıyoruz.

4. Salçaları ekleyip,kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.

5. Biraz sıcak su ilave edip,etler yumuşayana kadar pişiriyoruz.

6. Baharatını ekleyip,ocağın altını kapatıyoruz.

7. Patlıcanları soyup,kararmamaları için üzerine yarım limon sıkıyoruz.

8. Beğendi için tereyağını eritip,unu kavuruyoruz.

9. Un sararınca yavaş yavaş koyulaşıp,yoğun bir boza kıvamı alana kadar süt ilave ediyoruz.

10. Ben bu aşamada pürüzsüz bir kıvam elde edebilmek için biraz blender'dan geçirdim.

11. İnce ince kıydığımız patlıcanları ve kaşar peynirini ilave edip,karıştırıyoruz.

12. Servis tabağına alıp,üzerine et soteyi koyuyoruz.Afiyet olsun.

29 Eylül 2009 Salı

Zeytinyağlı Biber Dolması

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI





1/2 kg. dolmalık biber

2-2.5 su bardağı pirinç

4 adet kuru soğan

3 yemek kaşığı dolmalık fıstık

3 yemek kaşığı kuş üzümü

1 tatlı kaşığı yenibahar

Tuz


Nane


Karabiber


1 tatlı kaşığı toz şeker


1 adet domates

Zeytinyağı

1/2 demet maydanoz



1. Dolmalık biberlerin başı baş parmağımızla kopartılarak çekirdekleri temizlenir.


2. Yıkanır ve süzdürülür.


3. Soğanlar yemeklik doğranır ve zeytinyağında pembeleştirilir.


4. Künarlar eklenir ve kavurulur.


5. Üzerine soğuk suyla yıkayıp,süzdüğümüz pirinçler ilave edilir.

6. Pirinçler şeffaflaşana kadar kavurulur.

7. Rendelenmiş domates eklenir ve suyunu çekince ocağın altı kapatılır.

8. İnce kıyılmış maydanoz ve baharatlar eklenir,harmanlanır.

9. Dolmalık biberlerin içi üzerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur.

10. Ağızlarına domates dilimi yerleştirilir.

11. Tencereye dolmalık biberlerin yarısına gelecek şekilde su ve yarım çay bardağı zeytinyağı konulur.

12. Kaynayana kadar harlı ateşte,kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir.Afiyet olsun.

28 Eylül 2009 Pazartesi

Yoğurtlu Semizotu

YOĞURTLU SEMİZOTU



1 bağ semizotu

Süzme yoğurt

2 diş sarımsak

Tuz



1. Semizotlarını iyice yıkıyoruz ve yapraklarını ayıklıyoruz.

2. Yoğurdun içine dövülmüş sarımsakları ve semizotu yapraklarını ekliyoruz ve harmanlıyoruz.

3. Servis tabağına alıp,cevizle süslüyoruz.Afiyet olsun.

26 Eylül 2009 Cumartesi

Karışık Turşu

KARIŞIK TURŞUSU



Bu yıl ilk defa turşu denedim.Uzun süren araştırmalar sonucunda sevgili Yosunbuka'nın tarifinde karar kıldım.Sonuç harika...Hatta turşuluklar bitmeden birkaç kavanoz daha kurmak istiyorum.




Kornişon salatalık

Havuç

Biber

Acur

1 baş sarımsak

Kaya tuzu

Üzüm sirkesi

1 adet yumurta



1. Geniş bir tencereye içme suyu koyuyoruz ve iyice yıkadığımız yumurtayı içine bırakıyoruz.

2. Yumurta önce tencerenin dibinde durur.Tuz ekledikçe yavaş yavaş yüzeye çıkar.Tamamen yüzeye çıktığında tuz eklemeyi bırakmalıyız.

3.Tuzlu suyu kaynatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

4. Sebzeleri dilediğimiz şekilde turşu kavanozuna yerleştiriyoruz.

5. Aralarına bolca soyulmuş sarımsak yerleştiriyoruz.

6. 1 kepçe tuzlu su,1 kepçe sirke sırasını takip ederek, kavanozu ağzına kadar
dolduruyoruz. Kapağını sıkıca kapatıp,karanlık ve serin bir yerde tüm sebzeler sararıncaya kadar bekletiyoruz.Afiyet olsun.



* Benim turşum 18 gün sonra hazırdı.

Biber Turşusu

BİBER TURŞUSU


Bu da sadece biberle hazırladığım turşu.Kısmetse kışın kısırların yanını süsleyecek...

Tarif karışık turşu ile aynı.

25 Eylül 2009 Cuma

Safranlı Pilav

SAFRANLI PİLAV


Basmati pirincini daha önce hiç denememiştim.Sevgili Birsen çok methedince,iftara gelen de blogcu olunca denemek için bana gün doğdu.Çok leziz,hoş kokulu bir pirinçmiş.Denemeyeniniz varsa şiddetle tavsiye ederim.





2 su bardağı basmati pirinç

4 su bardağı su

1 çay kaşığı safran

Tuz

Tereyağı



1. Tereyağı tencereye alınır.

2. Eriyince pirinçler ilave edilir ve rengi şeffaflaşıncaya kadar kavurulur.

3. Safran 1 çay bardağı suda eritilir.

4. Safranlı su ve 4 su bardağı sıcak su pirinçlerin üzerine ilave edilir.Tuzu ayarlanır.

5. Suyunu çekene kadar önce harlı ateşte,suyunu çektikten sonra kısık ateşte pişirilir.Tencerenin ağzına bir kağıt havlu konarak demlendirilir.Afiyet olsun.

24 Eylül 2009 Perşembe

Kaymaklı Şeftali Tatlısı

KAYMAKLI ŞEFTALİ TATLISI


Blogger'daki sorundan bahsetmekten hepimiz bıktık,o sorun çıkarmaktan bıkmıyor.Umarım bu postumu yayınlayabilirim. :((

Sevgili Papatya Prenses'te gördüğüm bu hafif tatlı iftar davetimde çok beğenildi.



5 adet şeftali

1.5 su bardağı toz şeker

Kaymak



1. Şeftaliler iyice yıkanır ve ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri ayıklanır.

2. Fırın kabına kabuklarını soymadan yerleştirilir.

3. Çukur yerlerine şeker paylaştırılır.

4. 175 derece ısılı fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.

5. Soğuyunca kaymakla servis yapılır.Afiyet olsun.

22 Eylül 2009 Salı

Ekşili Girit Kabağı

GİRİT KABAĞI TARATORU


Sevgili Yeşim Abla'da bu tarifi görür görmez pazarda bu kabaklardan gördüğümü hatırladım.Alıp,hemen misafirlerime denedim ve beğenildi.





1 kg. girit kabağı (küçük,çengelköy salatalığı gibi)

3-4 diş sarımsak

2 limonun suyu

1 çay bardağı zeytinyağı

Tuz



1. Kabaklar iyice yıkanır ve büyüklüklerine göre ikiye veya üçe bölünür.

2. Bir tencerede su kaynatılır ve kabaklar diriliğini kaybedene kadar bu suda haşlanır.

3. Soyulmuş sarımsaklar ve zeytinyağı rondodan geçirilir.

4. Rengi ağarınca limon suyu ve tuz ilave edilir.Tekrar rondodan geçirilir.

5. Kabakların üzerine dökülür ve 1-2 saat sonra servis yapılır.Afiyet olsun.

19 Eylül 2009 Cumartesi

İyi Bayramlar





Blogger'daki sorun yüzünden günlerdir sizleri ziyarete gelemiyorum.:((

Şimdiden herkese sevdikleriyle beraber geçirebileceği mutlu,şeker tadında bayramlar diliyorum.Bayram sonunda sorunsuz görüşebilmek ümidiyle şimdilik hoşçakalın....

18 Eylül 2009 Cuma

İftar Sofrası 2009 - 3

2009'un son daveti de annemler ve Mine Teyzem içindi.

  • Soframız

İFTAR SOFRASI 2009


  • İftariyelikler


İFTARİYELİKLER

İFTARİYELİKLER

İFTARİYELİKLER

1İFTARİYELİKLER




GİRİT KABAĞI TARATORU


  • Hünkar beğendi


HÜNKARBEĞENDİ


Ve fotoğraflayamadıklarım....

Tarifler ve fotoğraflayamadıklarım en kısa zamanda ....

16 Eylül 2009 Çarşamba

İftar Sofrası 2009 - 2

Arkadaşlar Pazartesi gününden beri postlarımı yayınlamakta zorluk çekiyorum.Blogspot'tan kaynaklandığını düşünüyorum.Aranızda aynı sorunu yaşayanlar var mı?

Ramazan bayramının yaklaşması sebebiyle çarşı,pazar işleri derken bu aralar biraz yoğun geçiyor.Elimde yayınlanmayı bekleyen bir dolu tarif var.Ama önce Ramazan bitmeden iftar sofralarım...

2009 'un 2. iftarında çok sevdiğimiz arkadaşlarımız Serdar, Seda ve oğluşumun arkadaşları Bengi ve Metehan'ı misafir ettik.


  • Soframız




İFTAR SOFRASI 2009






  • Ezogelin Çorbası




EZOGELİN ÇORBASI








PATATES KIZARTMASI









BÖRÜLCE TARATORU






  • Rokalı Domates Salatası





MEVSİM SALATASI






  • Zeytinyağlı Biber Dolması




ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI






  • Yoğurtlu Semizotu




YOĞURTLU SEMİZOTU









PEYNİRLİ-BİBERLİ DOLAMA BÖREK

  • Et Sote




    • ET SOTE








      SAFRANLI PİLAV








      KAYMAKLI ŞEFTALİ TATLISI






      • Şekerpare




      ŞEKERPARE




      Olmayan tarifler en kısa zamanda gelecek....

      Zeytinyağlı Barbunya

      ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA





      1 kg. barbunya



      2 adet kuru soğan



      1 adet havuç



      3 adet domates



      Tuz



      1 adet kesme şeker



      Zeytinyağı



      Kırmızı toz biber







      1. Barbunyalar ayıklanıp,kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır.



      2. Soğanlar yemeklik ,havuçlar halka halka doğranır ve zeytinyağıyla beraber tencereye alınır.



      3. Domatesler rendelenir.



      4. Soğanlar pembeleşince domatesler eklenir.



      5. Onlar da eriyince,barbunyalar ,tuz,şeker ve kırmızı toz biber eklenir.



      6. Gerekirse sıcak su eklenerek kısık ateşte 15 dk. pişirilir.Afiyet olsun.

      14 Eylül 2009 Pazartesi

      Zeytinyağlı Börülce

      ZEYTİNYAĞLI BÖRÜLCE


      1/2 kg. börülce

      2 adet kuru soğan

      3 adet domates

      Tuz

      Zeytinyağı

      1 adet kesme şeker

      Kırmızı toz biber



      1. Börülceleri yıkayıp,başlarını koparıp,ikiye bölüyoruz.

      2. Soğanları yemeklik doğrayıp,zeytinyağıyla beraber tencereye alıyoruz.

      3. Domatesleri küp küp doğrayıp,soğanlar pembeleşince üzerine ekliyoruz.

      4. Domatesler de diriliğini kaybedince börülceleri ilave ediyoruz.

      5. Börülcelerin rengi sararınca sıcak su,tuz,şeker ve kırmızı toz biberi koyup,kısık ateşte börülceler yumuşayana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.

      12 Eylül 2009 Cumartesi

      Peynirli-Biberli Dolama Börek

      05.09.2009 039
      05.09.2009 048





      6 adet yufka

      1/2 kg. tuzlu lor

      1/2 demet maydanoz

      2 adet kırmızı biber

      2 yumurta

      1 su bardağı yoğurt

      1 su bardağı zeytinyağı


      1 tatlı kaşığı pekmez



      1/2 su bardağı su


      1. Zeytinyağının yarısı aynı oranda suyla beraber çırpılır.

      2. İç harç için lor,ince kıyılımış maydanız ve ince doğranmış kırmızı biber bir kapta harmanlanır.

      3. Yufkanın biri tezgaha serilir.Üzerine su+yağ karışımı sürülür.Yufka ikiye katlanır.

      4. Yufkanın uzun yerine iç harç konulur.Kenarlar içe kıvrılarak rulo yapılır.

      5. Bütün yufkalar için aynı işlem uygulanır.Tepsiye dıştan içe doğru büzdürerek sıralanır.

      6. Kalan zeytinyağı,yoğurt ve 1 yumurta çırpılır ve tepsiye yufkaların üzerine dökülür.

      7. Diğer yumurtanın sarısı pekmezle beraber çırpılır ve üzerine sürülür.

      8. 200 derecede böreğiniz nar gibi kızarana kadar pişirilir.Afiyet olsun.

      11 Eylül 2009 Cuma

      Sakızlı Güllaç

      SAKIZLI GÜLLAÇ


      SAKIZLI GÜLLAÇ

      Portakal Ağacı'nda gördüğümden beri sıklıkla yaptığım ve tadan herkesin bir daha yapmamı istediği bir tatlı...



      1 paket güllaç

      2.5 litre süt

      1 paket sakızlı muhallebi

      3 su bardağı şeker


      File antep fıstığı




      1. 2 litre süt ve şeker bir tencereye alınır ve şeker eriyinceye kadar karıştırılarak parmağımızın dayanabileceği ısıya gelinceye kadar ısıtılır.



      2. Sakızlı muhallebi yarım litre sütle üzerindeki tarife göre pişirilir.



      3. Büyük boy borcama 1 adet güllaç yaprağı parlak tarafı üste gelecek şekilde konulur.



      4. Üzerine 1 kepçe süt+şeker karışımından gezdirerek her yerinin ıslanması sağlanır.



      5. Bu işlem güllaç yaprakları yarılanana kadar devam eder.



      6. Ortasına sakızlı muhallebi eşit şekilde dağıtılır.



      7. Diğer güllaç yapraklarına da aynı işlem uygulanır.En son kalan süt üzerine gezdirilir.



      8. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirilip,servis yapılır.Afiyet olsun.

      10 Eylül 2009 Perşembe

      Vişne Kompostosu

      VİŞNE KOMPOSTOSU

      Bizim evin en sevilen kompostosu...




      1 kg. vişne

      2.5 su bardağı şeker

      1.5 litre su




      1. Vişneleri iyice yıkayıp,saplarını ayıklıyoruz.

      2. Suyu ve şekeri tencereye akıp,kaynatıyoruz.

      3. Vişneleri ilave edip,1-2 taşım kaynatıyoruz.Afiyet olsun.

      9 Eylül 2009 Çarşamba

      Havuçlu-Patatesli Mercimek Çorbası

      MERCİMEK ÇORBASI



      Mercimek çorbasını bu defa Oktay Usta'nın tarifine göre ama kendimce miktarları değiştirerek yaptım.Ve misafirler bayıldı.Bundan sonra sıklıkla bu tarifi uygulayacağım.





      1.5 su bardağı kırmızı mercimek

      2 adet havuç ( rendelenmiş )

      1 adet patates ( rendelenmiş )

      1 adet soğan

      Tereyağı

      Tuz

      Kimyon

      Tavuk veya et suyu




      Üzeri için :

      Tereyağı

      Kırmızı toz biber




      1. Mercimekler iyice yıkanır.

      2. Soğan yemeklik doğranır,tereyağında pemebeleşene kadar kavurulur.

      3. Üzerine rendelediğimiz havuç ,patates ve mercimekler eklenir.Biraz daha kavrulur.

      4. En son suyu ve baharatları ilave edilir.Mercimekler dağılana kadar kısık ateşte pişirilir.

      5. Çorba pişince blender'dan geçirilir.

      6. Sos tenceresinde tereyağ eritilir.Üzerine kırmızı toz biber konur ve kızınca çorbanın üzerine dökülür.Afiyet olsun.

      8 Eylül 2009 Salı

      Hasanpaşa Köftesi

      05.09.2009 013


      HASANPAŞA KÖFTESİ

      Davet sofralarına çok yakışan ve servisi zahmetsiz bir yemek.Sevgili Müge'nin tavsiyesi üzerine bu defa patates püresi tarifimi değiştirerek sevgili Yasemin'in tarifini kullandım.Sonuç tek kelimeyle mükemmel.:))




      750 gr. kıyma

      2 adet soğan ( rendelenmiş )

      1/2 demet maydanoz ( ince kıyılmış )

      3 dilim ekmek içi ( rondodan geçirilmiş )

      Tuz

      Karabiber

      Kimyon

      4 adet patates

      2 su bardağı süt

      Tereyağı

      1 yemek kaşığı salça

      Kaşar peyniri rendesi




      1. Köfte için kıyma,rendelenmiş soğan,tuz,karabiber,maydanoz,ekmek içi ve baharat genişçe bir kaba alınır ve yoğurulur.

      2. Patatesler güzelce yıkanıp,soyulduktan sonra ufak ufak doğranır.2 su bardağı süt ve tuzla beraber pişirilir.

      3. Pişen patateslere biraz tereyağı ilave edilir ve blender'la püre haline getirilir.

      4. Köftelere ilk resimde görüldüğü gibi çanak şekli verilir.Tepsiye veya ısıya dayanıklı bir fırın kabına dizilir.Salça 1 bardak suda eritilir,borcama dökülür.

      5. Köfteler suyunu salıp çekip,kızarana kadar 180 derece fırında pişirilir.

      6. Soğuyan köftelerin içine kaşıkla püre paylaştırılır.

      7. Tekrar fırınlanır.Pürenin rengi kızarmaya başlayınca dilerseniz kaşar peyniri serpebilirsiniz.Kaşarlar eriyince Hasanpaşa köftemiz servise hazır.Afiyet olsun.

      7 Eylül 2009 Pazartesi

      Bezelyeli Pilav

      BEZELYELİ PİLAV



      2 su bardağı baldo pirinç

      2 su bardağı tavuk veya et suyu

      1 su bardağı haşlanmış bezelye

      Tuz

      Tereyağı



      1. Pirinçler sıcak ve tuzlu suda 1 saat bekletilir.

      2. Tereyağı pilav tenceresine alınır ve eriyince üzerine 2 su bardağı tavuk suyu ve tuz ilave edilir.

      3. Su kaynayınca iyice yıkayıp,suyunu süzdürdüğümüz pirinçler eklenir.

      4. Pirinçler,suyunu çekene kadar harlı ateşte,suyunu çekince kısık ateşte pişirilir.

      5. Bezelyeler ilave edilir.Kağıt havlu konarak demlendirilir.Afiyet olsun.



      * Tavuk suyu veya et suyunuz yoksa kaynama esnasında bulyon da ilave edebilirsiniz.

      6 Eylül 2009 Pazar

      İftar Sofrası 2009-1

      Cuma akşamı çok sevdiğimiz kuzenlerimiz iftarda konuğumuzdu.Ev sahibi olunca fotoğraflar istediğim gibi olmadı maalesef.Tarifler en kısa zamanda gelecek.


      Soframız ;

      İFTAR SOFRASI 2009


      Yeni aldığım suplalarımı kullanabildim nihayet....

      05.09.2009 029


      • İftariyelikler


      05.09.2009 053





      MERCİMEK ÇORBASI




      HASANPAŞA KÖFTESİ





      BEZELYELİ PİLAV




      ZEYTİNYAĞLI BÖRÜLCE



      05.09.2009 048

      • Rokalı Domates Salatası


      05.09.2009 051


      BÖRÜLCE TARATORU


      Şekerpare ( Sevgili Yasemin'in önerisi üzerine Nevzat marka )


      ŞEKERPARE


      VİŞNE KOMPOSTOSU

      LinkWithin

      Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin