10 Haziran 2009 Çarşamba

Ispanaklı Börek

ISPANAKLI BÖREKISPANAKLI BÖREK


Mevsimi geçmeden son ıspanaklarla yaptığım,annemin enfes ıspanaklı böreği...

Bizler küçükken bu kadar çok tarif yoktu.Genelde bütün misafirliklerde aynı tarz yiyecekler olurdu.
Tuzlu olarak tepsi böreği,sigara böreği,susamlı simit..
Tatlı olarak elmalı kurabiye,mermer kek,mozaik pasta,evde pişen pandispanya ile yapılan pastalar...
Salata ise çeşitli değildi.Sadece kısır,mercimek köftesi,sarma,patates salatası falan yapılırdı.

İşte o zamanlardan kalma annemin sürekli istek alan nefis ıspanaklı böreği...




6 yufka


Sıvı harç :

1 su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı süt

4 yumurta


İçi için :

1 kg. ıspanak

1/2 kg. pırasa

Tuz

Kırmızı toz biber




1. Ispanaklar iyice yıkanır ve yaprakları ince ince doğranır.

2. Pırasalar da yıkandıktan sonra incecik kıyılır.

3. Sıvı harç malzemeleri çukur bir kasede çırpılır.

4. Fırın tepsisi yağlanır. Yufkanın biri üzerine serilir.

5. Yufkanın her yeri sıvı harçla ıslatılır.

6. 2. yufkaya da aynı işlem uygulanır.

7. 3. yufka da serilir ama harç sürülmez.Harmanlanmış ıspanaklar ve pırasalar serilir.Üzerine tuz ve kırmızı toz biber serpilir.

8. 4. yufka da onun üzerine kapatılır.Sıvı harç sürülerek diğer yufkalara da aynı işlem uygulanır.

9. Kalan sıvı harç üzerine dökülür ve börek bu şekilde en az yarım saat bekletilir.

10. 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.Afiyet olsun.

19 yorum:

  1. Mujde cok guzel gorunuyor.Lezzetide yerin dedir eminim.annelerimizin tarifi herzaman guzel ve lezzetli olur.Ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  2. Borek harika gorunuyor. Ispanakli boregi de cok severim. Tarif ile ilgili bir sorum var: Yumurta sayisinin fazla olmasinin bir sebebi var mi?

    YanıtlaSil
  3. Canım börek enfes ellerine sağlık kocaman öpüyorum...

    YanıtlaSil
  4. bende bayılırım ıspanağa. ellerine sağlık canım.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Ben oldum olası kılasit tatları severim...
    Yeni tarifler denerima am klasiklerden asla vazgeçmem ıspanaklı börekte bunlardan biri ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  6. Ben oldum olası kılasit tatları severim...
    Yeni tarifler denerima am klasiklerden asla vazgeçmem ıspanaklı börekte bunlardan biri ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  7. NEFİS GÖRÜNÜYOR.. ELLERİNE SAĞLIK..
    ÇITIR ÇITIRMI YOKSA YUMUŞACIKMI OLDU SORMAK İSTERİM YOĞURT OLMADIĞI İÇİN HARÇTA SORMAK İSTEDİM?
    SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  8. NEFİS GÖRÜNÜYOR.. ELLERİNE SAĞLIK..
    ÇITIR ÇITIRMI YOKSA YUMUŞACIKMI OLDU SORMAK İSTERİM YOĞURT OLMADIĞI İÇİN HARÇTA SORMAK İSTEDİM?
    SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  9. kuntakinte vardı bide,ıslak kek yani:) ah o günlere dönsek keşke..

    son kalan güzel ıspanak bulursam yapayım ben de.

    enfes görünüyor canım,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  10. En en en çok sevdiğim börek benim annemde harika yapar yapanın eline sağlık
    hülya

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Lezzet Sefası,
    Çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  12. Sevgili İffet,
    Sorunu anneme ilettim.Sadece kabarmasına yardımcı olmak içinmiş.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Derya,
    Sağol canım.Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Betül,
    Sağol tatlım.Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Pembe Tatlar,
    Ben de yeniliklere açık olmama rağmen biraz klasiğimdir.Geleneksel tatları severim.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Candan Tarifler,
    Bu börekte yoğurdun görevini süt+yumurta üstleniyor.Yumuşacık bir börek.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Sevgili Papatya,
    Bak ben onu unutmuşum.İyi oldu hatırlattığın.Ne zamandır da yapmadım.Yapayım da nostalji olsun yine.Sağol,sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Hülya,
    Teşekkürler,sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. klasiklerdi ama her annenin elinden de başka lezzet de çıakrdı dimi müjde:))süperdi süper..
    ellerine sağlık ne güzel bir börek olmuş..

    YanıtlaSil

Yorum yazmanız beni çok mutlu eder.:))