2 Eylül 2009 Çarşamba

Zeytinyağlı Biber Dolması (Aydın usulü)

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI (Aydın usulü )


Bu dolma bildiğimiz zeytinyağlı dolmalardan biraz daha farklı.Farklı tuzlu olması...

Bu dolmayı Sevil arkadaşımızın düzenlediği İftar Bereketi Etkinliği 3 'e gönderiyorum.




12 adet dolmalık biber

3 adet kuru soğan

12 yemek kaşığı pirinç

Taze nane

Maydanoz

Tuz

1 yemek kaşığı salça

2 adet domates

Zeytinyağı



1. Soğanları yemeklik doğrayıp,zeytinyağıyla beraber rengi dönene kadar kavuruyoruz.

2. Dolmalık biberlerimizin saplarını baş parmağımızın yardımıyla üzerinden bastırarak kopartıyoruz,çekirdeklerini temizliyoruz.Yıkayıp,süzülmeye bırakıyoruz.

3. Pirinçleri yıkayıp,süzüyoruz.

4. Pirinçleri soğanın üzerine ilave edip,rengi şeffaflaşıncaya kadar kavuruyoruz.

5. Üzerine rendelediğimiz domatesleri ve salçayı ekliyoruz.Domates suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

6. Tuzunu ,ince ince kıydığımız nane ve maydanozu ilave edip,karıştırıyoruz.

7. Harcımızı dolmalık biberlerin içine üzerlerinde birer parmak boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz.( pirinçlerin rahat şişebilmesi için )

8. Tencereye dolmaları yerleştirip,dolmaların 1/3'üne gelecek şekilde su koyuyoruz.

9. Parlak görünmeleri için biraz zeytinyağı gezdiriyoruz.Biberler yumuşayana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.



*Bazı arkadaşlarım yorumda Aydın usulünün farkını sormuşlar.Genelde zeytinyağlı dolma yapılırken içine künar,kuş üzümü ve yenibahar konulur.Bunlar dolmaya tatlılık verir.Aydın usulünde ise dolmaya bunlar konulmaz.Dolayısıyla dolma tuzlu olur.

20 yorum:

  1. Canımmm ellerine sağlık eminim hari
    kadır öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım..
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. canım dolman çok güzel duruyor ben böylede çok severim bizde yaparız demkki aydın usulüymüş..ellerin dert görmesin canım...

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık nefis görünüyor dün bizdede vardı:):)sevgiler

    YanıtlaSil
  5. CANIM MRB İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİME KATILDIGIN VE VERDİĞİN DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM TARİFİN ŞUAN YAYINDA TEKRAR KATILIMINI BEKLERİM .
    SEVGİLER
    BİRDEMLİKSOHBET SEVİL
    BU MSJ OTOMATİK OLARAK GÖNDERİLMEKTEDİR..

    YanıtlaSil
  6. Vallahi Müjdeciğim vakit yine kim ne yapmış, komşu tencerelerine bakma vakti, yani anlayacağın oruç azıcık başıma vurdu, hani dolma tuzlu-tatlı farketmiyor "ben var çok beğendi, gene gelecek ben :)"

    YanıtlaSil
  7. hep bana denk geliyor dolmalar açım diyorum ama herkes dolma yapıyor:))
    Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  8. Müjde çok severim,biberlerinde en güzel zamanı sanırım.. ellerine sağlık...
    hayırlı iftarlar...

    YanıtlaSil
  9. Eline sağlık Müjdeciğim.Yazın en favori yemeği bana göre.
    Profil resiminde çok güzel bu arada .Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık Müjde'cim.Bende böyle yapıyorum, demekki Aydınlılar gibi yapıyormuşum :))

    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. müjdeciğim yine nefis bir yemek.ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  12. Cok enfes bir görüntü, ellerine saglik canim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. ÇOK LEZZETL GÖRÜNÜYOR CANIM...ELLERİNE EMEKLERİNE SAĞLIK.TAM YAZ LEZZETİ...ÇOK TA SEVERİM...SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  14. ÇOK LEZZETL GÖRÜNÜYOR CANIM...ELLERİNE EMEKLERİNE SAĞLIK.TAM YAZ LEZZETİ...ÇOK TA SEVERİM...SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  15. kokusu burnuma geldi canım benim eline yüreğine sağlık...
    müjdecim sana bir konuda birşey danışmak istiyorum.aydının zeytinyağları çok güzel oluyor.özellikle çinenin.bu yağdan almayı çok istiyorum.üreticiden alma şansım varmı...bana adres verebilirmisin...bazı bildik firmalar marketlerde satıyor ama alakası yok yani o zeytinyağı ile....lezzeti bildiğim için anlayabiliyorum.
    yada sen bana ne önerebilirsin...bu zeytinyağlarına nasıl ulaşabilirim...adres ve tel.olabilir...
    gerkirse aydın seyahatide yaparım artık ne yapayım...
    cevabını bekliyorum...

    YanıtlaSil
  16. Farkı tuzu derken, çok mu tuzlu oluyor yani? Kayınvalidem de Aydın'lı ama hep normal tuzlu yapar.

    YanıtlaSil
  17. Ellerine saglik Mujdecigim nefis gorunuyor nefisss.
    zeytinyagli dolma favorimdir.Yaninda cacik uffff canim cekti:))

    sevgilerimi biraktim.

    YanıtlaSil
  18. merhaba müjde farkını bende anlayamadım kusura bakma..bir iftar sonrası gene bakmam lazım herhal oruçtan sebep..
    sanırım domates rendeleniyor içe bir de kapak olarak domates kullanılmıyor?
    her haliyle kabulümdür..ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  19. anladıııımmmmm :)arkadaşım bu şekilde tarife de not düşmeyince biraz muallakta kalmış.benden önce de sormuşlar galiba cevabını bu konu ile ilgili olduğu için brada vermek lazımdı..
    açıklaman için çok teşekkürler canım o zaman biz de aydın usulü yapıyomuşuz..
    hayırlı iftarlar..

    YanıtlaSil

Yorum yazmanız beni çok mutlu eder.:))