31 Ocak 2009 Cumartesi

Kestaneli Rulo Pasta

<


Yılbaşı akşamı canım arkadaşım Seda bize kestaneli rulo pasta yapmıştı.Ama o kadar çok yemiştik ki ince birer dilimle yetinmek zorunda kaldık.Eşime ilk fırsatta yapacağıma söz vermiştim.Ve nihayet yaptım.Pandispanya ve krema tarifi daha önce muzlu rulo pastada yazdığım tarifler.Tek farkı kakaolu olması.Bir de bu defa üzerini krem şanti yerine içine sürdüğüm krema ile kapladım.


Pandispanya:

7 yumurta

8 yemek kaşığı şeker

9 yemek kaşığı un

3 yemek kaşığı kakao

1 paket vanilya


Krema:

4 su bardağı süt

18 yemek kaşığı şeker

6 yemek kaşığı un

1 yumurta

3 yemek kaşığı kakao

1 paket vanilya


içi:

250 gr. kestane

1/2 su bardağı şeker
1/2 çay bardağı su


Süslemesi:

Kestane Şekeri



1.Krema için; vanilya hariç bütün krema malzemelerini bir tencereye alıyoruz ve koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz.

2.Pişince vanilyayı ilave ediyoruz.Ve soğutuyoruz.

3.İçi için; su ile şekeri kaynatıyoruz.Haşlanmış kestaneleri içine atıp,karıştırıyoruz.Dolapta soğutuyoruz.

4.Fırınımızı 170 dereceye ayarlıyoruz.

5.Pandispanya için;yumurta ve şekeri 10 dakika çırpıyoruz.

6.Üzerine elediğimiz un,vanilya ve kakaoyu ekliyoruz.Tahta kaşıkla karıştırıyoruz.
7.Tabanına yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize döküyoruz.
8.Üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

9.Fırından çıkarınca yağlı kağıt yardımıyla rulo yapıp üzerine nemli bir bez örtüp,20-25 dakika bekletiyoruz.

10.Soğuyunca ruloyu dikkatlice açıp,kremamızı sürüyoruz.Kestane püremizi yerleştiriyoruz.

11.Tekrar rulo haline getirip,pastamızın üzerini kalan kremamızla kaplıyoruz.

12.Kestane şekeri ile süsleyip,buzdolabında 3-4 saat dinlendiriyoruz.Afiyet olsun.
























30 Ocak 2009 Cuma

Mercimek Köftesi



Annem Adanalı olduğu için midir bilmem,çocukluğumdan beri içinde bulgur olan herşeye bayılırım.Lise yıllarından beri mutfağa girip sıklıkla yaptığım ve kardeşimin bayıldığı bir lezzet mercimek köftesi.Herkesin kendince yaptığı bir usul muhakkak vardır ama ben yine de kendiminkini de yazmak istedim.

2 su bardağı kırmızı mercimek

1 su bardağı köftelik bulgur

1 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay bardağı sıcak su

1/2 demet maydanoz

6-7 adet taze soğan

Nar ekşisi

Tuz

Karabiber

Pul biber

Kimyon



1.Mercimekler güzelce yıkanır ve üzerini iki parmak geçecek kadar suyla eriyinceye kadar haşlanır.

2.Bu arada kuru soğan yemeklik doğranır ve zeytinyağında pembeleşene kadar kavurulur.

3.Salçalar da ilave edilir ve kokusu çıkana kadar kavurulur.

4.Sıcak su ilave edilir ve bir taşım kaynatılır.

5.Haşlanan mercimeğin üzerine bulgur ve salçalı karışım ilave edilir.Kapağı kapatılarak 15 dakika demlendirilir.

6.Yeşil soğanlar ve maydanoz incecik kıyılır.(Ben koymadım ama arzu ederseniz dereotu da ilave edebilirsiniz.)

7.Mercimek+bulgur karışımı yoğurulur.

8.Baharatlar ve nar ekşisi ilave edilir.

9.En son yeşillikler ilave edilir ve karıştırılır.

10.Dilediğiniz gibi şekil vererek servis yapılır.Afiyet olsun.



29 Ocak 2009 Perşembe

Aşure




Aşure ayı sona erdi ama ben ancak aşure yapabildim.Çevreden o kadar çok aşure geldi ki biraz ara vereyim özlensin diye düşündüm.Dün bütün alışverişimi tamamlayıp , akşam hazırlıklara başladım.Ama Yağız Paşa buna hiç memnun olmadı.Sürekli ''anne mama'' , ''anne al'' diyerek tezgahın üstünü görebilmek için çıldırdı. Sonuç : Aşure üstadı olan canım annem yardıma çağrıldı ve elbirliği ile bunun da üstesinden gelindi.O benim kanatsız meleğim.
Allah kabul etsin,seneye tekrarını nasip etsin inşallah.

1 kg. aşurelik buğday
Toz şeker
Kuru fasulye
Nohut
Kuru kayısı
Kuş üzümü
Çekirdeksiz üzüm
Kestane
Portakal kabuğu
Limon kabuğu
Pirinç
1/2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı pekmez
1/2 çay bardağı süt

Süslemek İçin:
Nar
Ceviz
Susam
Künar
Badem
Toz antep fıstığı
Tarçın

1.Buğday ayıklandıktan sonra sarı suyu çıkana kadar iyice yıkıyoruz..Geniş bir tencereye alarak üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su koyuyoruz.1-2 taşım kaynatıyoruz.Kapağı kapalı olarak en az 8 saat bekletiyoruz.
2.Kuru fasulye ve nohutu ıslatıyoruz.5-6 saat sonra yumuşayana kadar haşlıyoruz.
3.Kestaneleri közlüyoruz.

4.Çiğ bademi haşlayıp,kabuklarını soyuyoruz.Sıcakken soymaya özen gösterin,daha kolay oluyor.İkiye böldükten sonra kavuruyoruz.

5.Susam ve künarı kavuruyoruz.

6.Narı ayıklıyoruz.

7.Kabaran buğdayı üzerini geçecek kadar suyla ocağa koyuyoruz.Biraz blendırdan geçiriyoruz.

8.Ayrı bir tencereye toz şekeri ve suyu koyuyoruz ve kaynatıyoruz.

9.Kaynayan buğdaya yavaş yavaş bütün malzemeleri ekliyoruz.

10.Dilediğimiz tadı ve kıvamı bulana kadar şerbeti ekliyoruz.

11.2-3 taşım kaynatıp,kaselere paylaştırıyoruz.

12.Dilediğimiz gibi süslüyoruz.Afiyet olsun.

28 Ocak 2009 Çarşamba

Vişneli Pelte




Derin dondurucudaki vişne stoğumu tüketmek ve sütlü tatlıları seven oğluşumu sevindirmek için yaptığım bir kup daha.

Muhallebi :
3 su bardağı süt
10 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya

Vişneli Pelte:
2 su bardağı vişne suyu
5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 kase vişne

1.Vanilya hariç muhallebi malzemeleri bir tencereye alınır ve sürekli karıştırılarak pişirilir.
2.Ocaktan alınca vanilya ilave edilir ve karıştırılır.
3.Muhallebi kupların yarısını dolduracak şekilde paylaştırılır.
4.Vişne hariç pelte malzemeleri tencereye alınır ve sürekli karıştırılarak pişirilir.
5.Koyulaşınca vişneler ilave edilir ve bir taşım kaynatılır.
6.Pelte de muhallebinin üzerine pay edilir.Buzdolabında 2-3 saat dinlendirilip servis yapılır.Afiyet olsun.

26 Ocak 2009 Pazartesi

Mayalı Poğaça


Bugünlerde mayalı poğaçaya olan sevgim depreşti yine.Olmadık zamanlarda aklıma geliverir oldu.Börek olunca bir dilimle yetinebilen ben mayalı poğaça olunca kendimden geçiyorum resmen.Kaç tane yediğimi hatırlayamıyorum bile.Eşim arayıp da misafir haberini verince fırsat bu fırsattır deyip,başladım hamur yoğurmaya.Tarif Portakal Ağacı'ndan...

2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
5 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaşmaya
Aldığı kadar un

Üzeri için :
yumurta sarısı

İçi için :
peynir+ maydanoz
zeytin ezmesi+kekik

1.Mayayı ılık suda eritiyoruz.
2.Genişçe bir kapta bütün malzemeleri karıştırıyoruz.Hamur elimize yapışmayana kadar un ilave ediyoruz.
3.15 dakika mayalandırıyoruz.
4.Hamuru 5 bezeye ayırıp,her bezeyi yağladığımız tezgahta 30 cm. genişliğinde açıyoruz.
5.Açtığımız hamuru 8'e bölüyoruz.
6.Geniş ucuna hazırladığımız iç malzemesini koyup,sigara böreği sarar gibi sarıyoruz.
7.Üzerine yumurta sarısı sürüp,tepside yarım saat daha mayalandırıyoruz.
8.160 derecede üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.

25 Ocak 2009 Pazar

Portakallı Muffin


Bu muffinleri sevgili Hatice'nin düzenlediği etkinlik için hazırladım.İşte tarifi :

Kek :
3 yumurta
7 yemek kaşığı şeker
7 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı karbonat
1 portakalın suyu ve kabuğu

Sosu :
2 adet portakalın suyu ve kabukları
9 yemek kaşığı şeker

1.Fırınımızı 170 dereceye ayarlıyoruz.
2.Yumurta ve şekeri güzelce çırpıyoruz.
3.Bir adet portakalı önce rendeleyip,sonra suyunu sıkıyoruz.Yumurta+şeker karışımına ekliyoruz.
4.Unu ve karbonatı eleyip, ekliyoruz ve tahta kaşıkla karıştırıyoruz.
5.Karışımı muffin kalıplarına paylaştırıyoruz.
6.İçleri pişip,üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
7.Sos malzemelerini sos tenceresinde pişiriyoruz.
8.Fırından çıkardığımız sıcak muffinlerin üzerine kaşıkla sostan gezdiriyoruz.Afiyet olsun.

24 Ocak 2009 Cumartesi

Mandalinalı Kup




Oğluşumun bugünlerdeki favorisi sütlü tatlılar.Hele bir de kuplara hazırlarsam bayılıyor.Kendisinin meyve ile pek arası olmadığından ben de yaptığım tatlıları meyveli yapıyorum ki azıcık da olsa faydalansın.


Muhallebi:
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
10 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta sarısı

Mandalinalı Pelte:
2 su bardağı mandalina suyu
7 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı mısır nişastası


1.Vanilya haricindeki muhallebi malzemelerini bir tencereye alıp,tel çırpıcı ile karıştırarak pişiriyoruz.
2.Muhallebimiz koyulaşınca ocaktan alıp,vanilyayı ilave ediyoruz.
3.Karıştırıp,kuplara döküyoruz.
4.Mandalinalı pelte malzemelerini tencereye alıp,koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz.
5.Koyulaşınca muhallebilerin üzerine eşit bir biçimde paylaştırıyoruz.
6.Buzdolabında 1-2 saat dinlendirip,servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

23 Ocak 2009 Cuma

Kırmızı Pancar Kavurması


Son günlerde sebze yemeklerine feci şekilde takmış durumdayım.Her hafta pazara çıkıp,aynı sebzeleri bıkıp usanmadan alıyorum ve değişik metotlarla pişirmeye çalışıyorum.Esas amaç kış sebzeleriyle pek arası olmayan eşime onları sevdirmenin değişik yollarını bulmak.İşte yine aynı doğrultuda yaptığım bir yemek.


3 adet pancar
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Kırmızıbiber
Karabiber

1.Pancarlarımızı güzelce yıkayıp,soyuyoruz.
2.Düdüklü tencereye koyup,yaklaşık 20-25 dakika haşlıyoruz.
3.Haşlanan pancarlarımızı rendeliyoruz.
4.Tavaya sıvıyağı alıp,yemeklik doğradığımız soğanlarımızı pembeleşene kadar kavuruyoruz.
5.Üzerine pancarları ve baharatı ilave edip,pancarlar ezilip yumuşayana kadar kavuruyoruz.Yoğurt ile servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

21 Ocak 2009 Çarşamba

Çikolatalı Pasta

Bu nefis pastayı canım babamın doğumgünü için yapmıştım ama bir türlü yayınlayamadım.Kısmet bugüneymiş.


Pandispanya :
4 yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
1 paket buğday nişastası
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı kakao

Krema :
1/2 kg. süt
115 gr. şeker
60 gr.un
55 gr. tereyağ
1 paket vanilya
1 tutam tuz
4 yumurta sarısı
1 paket krema

Ganaj :
200 ml. krema
100 gr. bitter küvertür

İçi :
Antep fıstığı
Damla çikolata

Islatmak için :
1 çay bardağı şekerli süt

Pandispanya
1.Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz.
2.Pandispanyamız için yumurta ve şekeri yaklaşık 10 dakika çırpıyoruz.
3.Nişasta,kakao,vanilya ve kabartma tozunu eleyip,ekliyoruz.Tahta kaşıkla karıştırıyoruz.
4.Karışımı tabanını katı yağla yağlayıp,un serptiğimiz kelepçeli kalıba döküyoruz. (24 cm'lik )
5.180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık bir saat pişiriyoruz.


Krema
1.Krema için yumurta sarılarını,şeker ve tuzu çırpıyoruz.
2.Sütün yarısını ekleyip,çırpmaya devam ediyoruz.
3.Unu ekliyoruz ve çırpıyoruz.
4.Sütün diğer yarısını kaynatıyoruz,hepsini beraber pişiriyoruz.
5.Koyulaşınca ocaktan alıyoruz,vanilyayı ekliyoruz.
6.Ilıyınca tereyağını ekliyoruz ve soğutuyoruz.
7.Bu arada ayrı bir yerde kremayı krem şanti kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.
8.Soğuyan kremaya eklayip,karıştırıyoruz.Buzdolabında 1-2 saat dinlendirip,kullanıyoruz.


Ganaj
1.Kremamızı çelik bir kapta ılıtıyoruz.
2.Bitter küvertürümüzü ekleyip,tel çırpıcı ile çırpıyoruz.
3.Buzdolabında soğutuyoruz.


Pandispanyanızı 1 gün önce pişirirseniz çok daha iyi bir sonuç alırsınız.Pandispanyamızı ikiye bölüp,yarım çay bardağı şekerli sütle ıslatıyoruz.Üzerine bolca krema sürüp,antep fıstığı ve damla çikolata serpiyoruz.Pandispanyanın diğer parçasını da şekerli sütle ıslatıp,üzerine kapatıyoruz.Kremayla pastamızı kaplıyoruz.Üzerine hazırladığımız ganajı sürüp,bıçağın tersiyle şekil veriyoruz.Ben kenarlarını rulo katla süsledim.Siz dilerseniz sade de bırakabilirsiniz.Afiyet olsun.

18 Ocak 2009 Pazar

Portakallı Kereviz

Kış sebzelerinden en sevdiğim kerevizdir.Salatası,yoğurtlusu,etlisi ve tabi ki portakallısı.


1 adet kereviz
2 adet havuç
7-8 adet arpacık soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet portakal
Tuz
yarım limon

1.Kerevizi yarım ay biçiminde doğruyoruz.Üzerine yarım limonu sıkıyoruz.
2.Portakalların suyunu sıkıyoruz.
3.Arpacık soğanları zeytinyağıyla beraber bir tencereye alıyoruz.1-2 dakika kavuruyoruz.
4.Halka halka doğradığımız havuçları ilave edip,kavurmaya devam ediyoruz.
5.Kerevizleri ilave edip,üzerine portakal suyunu gezdiriyoruz.
6.Tuzunu ayarlıyoruz.
7.Kısık ateşte kerevizler yumuşayana kadar pişiriyoruz.Ilık yada soğuk servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

17 Ocak 2009 Cumartesi

Peynirli Börek


Geçen akşam annem bize çok lezzetli bir börek yapmıştı.İşte tarifi:

4 yufka
Sıvı harç :
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
İçi için:
250 gr. peynir
Yarım demet maydanoz
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Çörekotu

1.Sıvı harç malzemelerini geniş bir kapta tel çırpıcı ile çırpıyoruz.
2.Yufkalardan birini tezgaha serip,üzerine sıvı harç sürüyoruz.
3.İkinci yufkayı da üzerine kapatıp,yufkayı 8 eşit parçaya bölüyoruz.
4.Yufkaların geniş yerlerine iç malzemesi koyup,sigara böreği gibi kenarlarını içe kıvırarak geniş yerden ince yere doğru sarıyoruz.
5.Diğer iki yufkaya da aynı işlemi uyguluyoruz.
6.Böreklerin üzerlerine çırptığımız yumurta sarısını sürüp,çörekotu serpiyoruz.
7.200 derecede üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.

15 Ocak 2009 Perşembe

Kremalı Brokoli Çorbası

Brokoli salatasını sık sık yaptığımı daha önce yazmıştım.Bu defa da çorbasını denemek istedim.


250 gr. brokoli
1 adet kuru soğan
1 adet patates
1 kutu krema
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ (ben mısırözü kullandım)
6 su bardağı sıcak su
Tuz
Karabiber


1.Yemeklik doğradığımız soğanlarımızı tereyağı ve sıvıyağ ile birlikte tencereye alıp pembeleştiriyoruz.
2.Üzerine küp küp doğradığımız patatesleri ilave ediyoruz.1 dakika daha kavuruyoruz.
3.Küçük parçalara ayırdığımız brokolileri de ekleyip,2 dakika daha kavuruyoruz.
4.Sıcak suyu ve baharatını ilave edip,kısık ateşte brokoliler dağılana kadar pişiriyoruz.
5.Blendırdan geçirip,kremayı ekliyoruz.Sıcak servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

13 Ocak 2009 Salı

Muzlu ve Damla Çikolatalı Kek

Bu muhteşem kek geçen akşamki misafirlerime ikram edilmek üzere hazırlandı.Tarif sevgili Banu'ya ait.Birbirinden leziz tarifleri bizlerle paylaştığı için ona buradan bir kere daha teşekkür etmek istiyorum.Orjinal tarif onun sitesinde ama ben arşivimde bulunmasını istediğim için buraya yazıyorum.


3 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1/2 su bardağı damla çikolata
2 su bardağı un
1 kutu krema
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 adet muz
1 çorba kaşığı limon suyu
Kalıba serpmek için : 1/2 su bardağı irice çekilmiş fındık


1.Fırının ısısı 185 dereceye ayarlanır.
2.Muz soyulur,bir kaba alınır.Üzerine limon suyu gezdirilir.Çatalla püre yapılır.
3.Pürenin üzerine şeker eklenerek çırpılır.
4.Krema eklenir.1 dakika daha çırpılır.
5.Yumurtalar hafif çırpılarak tek tek eklenir.2 dakika daha çırpılır.
6.Un,vanilya,kabartma tozu hap birlikte elenir ve eklenir.Tahta kaşıkla karıştırılır.
7.Damla çikolatalar eklenerek,karıştırılır.
8.Yağlanmış ve fındık kırığı serpilmiş kalıba dökülür.
9.185 derece ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirilir.Afiyet olsun.

11 Ocak 2009 Pazar

Peynirli Tombik ve Etkinlik

Sevgili Yeşil Kivi'nin ev sahipliğini yaptığı etkinliğe dün akşamki misafirlerime yaptığım bu sevimli tombiklerle katılmak istedim.Arkadaşlarımız poğaçalara bayıldılar.İşte tarifi:

1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ılık süt
3 adet haşlanmış patates
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
Aldığı kadar un
1 paket yaş maya
İçi: 250gr. beyaz peynir
maydanoz
Üzeri: Çörekotu

1.Patatesleri haşlayıp,rendeleyin.
2.Maydanozları incecik kıyıp,peynirle karıştırın.
3.Süt,şeker ve mayayı bir kasede karıştırın.
4.Haşlanmış patatesleri,tuzu,zeytinyağını ve bir miktar unu bir kasede karıştırın.
5.Mayalı karışımı ekleyip,yoğurun.Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ilave edip,yoğurun.
6.Hamuru streç filme sarıp,buzdolabında 1 saat dinlendirin.
7.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp,avucunuzun içinde açın.İç malzemesini koyup,uçlarını ortada birleştirerek yuvarlayın.Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.
8.Üzerlerine yumurta sarısı sürüp,çörekotu serpin.
9.Isıtılmış fırında 200 derecede pişirin.Afiyet olsun.

10 Ocak 2009 Cumartesi

Fırında Tavuk & Patates




Geçtiğimiz günlerde koca bir günü çarşı pazar gezerek tüketince akşam yemeği için pratik bir şeyler hazırlamam gerekti.Buzdolabına bakınca bana göz kırpan tavuk butlarını gördüm.Hemen taze patateslerimi de onlara eşlik etmeleri için soymaya başladım.Ve ortaya bu çıktı.Yanına da mevsim salatası yapınca sofram hazır oluverdi.

Tavuk butu
Taze patates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kekik
1 yemek kaşığı pulbiber
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
Tuz
Karabiber

1.Genişçe bir kabın içine baharatlarımızı koyup,zeytinyağını üzerine ilave ediyoruz.Harmanlıyoruz.
2.Tavuk butlarımızı ve elma şeklinde dilimlediğimiz patateslerimizi bu sosa batırıp,yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize yerleştiriyoruz.
3.Fırınımızı 200 dereceye ayarlayıp,üzerleri kızarana kadar yaklaşık 1 saat pişiriyoruz.Afiyet olsun.

9 Ocak 2009 Cuma

Mercimek Çorbası

Kış aylarında en sık yaptığım çorbalardan biri de mercimek çorbası.

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
1 adet patates
3 yemek kaşığı tereyağı
1 litre tavuk ya da et suyu
Tuz
Kimyon
Karabiber

1.Derin bir tencerede tereyağını eritip,küp doğradığımız soğanları pembeleşene kadar kavuruyoruz.
2.Daha sonra dilimlediğimiz havucu, küçük küçük doğradığımız patatesleri ve mercimekleri de ekleyip,kavurmaya devam ediyoruz.
3.1-2 dakika sonra suyunu ve baharatlarını ilave edip,mercimekler ezilene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. (Bu aşamada düdüklü tencereye alıp,pişme süresini hızlandırabilirsiniz.)
4.Pişince blendırdan geçirip,servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

6 Ocak 2009 Salı

Pastırmalı Kuru Fasulye



Geçenlerde aldığım kuru fasulyenin poşetini bizim Yağız bey kilere gidip gelip ''mamma'' diyerek delince fasulyeleri pişirmek farz oldu.Ben de bu defa pastırmalı denemek istedim.

2 su bardağı kuru fasulye
2 adet kuru soğan
150 gr. çemensiz pastırma
2 yemek kaşığı salça
yarım çay bardağı zeytinyağı
3 çorba kaşığı tereyağı
1 adet domates
Tuz
Karabiber

1.Fasulyeleri bir gece önceden ıslatıyoruz.
2.Ertesi gün fasulyeleri bir tencereye alıp,yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz.Suyunu süzüp,bekletiyoruz.
3.Zeytinyağı ile tereyağını bir tencereye alıp,yemeklik doğradığımız soğanları ilave diyoruz.Soğanları pembeleşene kadar kavuruyoruz.
4.Pastırmayı ilave edip,2-3 dakika da onu kavuruyoruz.
5.Salçayı ilave edip,kokusu çıkınca yemeklik doğradığımız domatesi ekliyoruz.Domates suyunu çekince fasulyeleri ekliyoruz.
6.Tuzunu,biberini ve üzerini kapatacak kadar sıcak suyunu koyup,harlı ateşte 10-15 dk. pişiriyoruz.Afiyet olsun.

4 Ocak 2009 Pazar

Çikolata Soslu Muzlu Pasta



Kreşteki arkadaşlarım için yaptığım bir diğer ikram da çok beğenilen çikolata soslu muzlu pasta oldu.Aslına bakarsanız vaktim çok azdı ve elimin altındaki malzemelerle bir pasta yapmam gerekiyordu.Biraz o,biraz bu derken ortaya lezzetli bir pasta çıkıverdi.

Pandispanya : 5 yumurta
1 su bardağı+1 parmak şeker
1 su bardağı buğday nişastası
1 su bardağı mısırözü yağı
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Krema : 2 paket Dr. Oetker muzlu puding
1 paket Dr. Oetker çikolatalı Creme O'le
8 su bardağı süt

Arası : 3 adet muz

Islatmak için:1 çay bardağı süt veya meyve suyu

Üzeri : file badem

1.Fırını 175 dereceye ayarlıyoruz.
2.Yumurta ve şekeri yaklaşık 10 dk. çırpıyoruz.
3.Yağı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
4.Nişasta,kakao,un,vanilya ve kabartma tozunu eleyip,karışıma ekliyoruz.Tahta kaşıkla karıştırıyoruz.
5.Sadece tabanını yağladığımız 24 cm.'lik kelepçeli kalıba döküp,ısıttığımız fırında yaklaşık 1 saat pişiriyoruz.
6Pandispanyamız pişerken,muzlu pudinglerimizi üzerlerindeki tarife göre pişiriyoruz.Yalnız daha kıvamlı olması için süt miktarını ben 3 su bardağına düşürüyorum.
7.Kremamız pişince topaklanmaması için sık sık karıştırıyoruz.
8.Creme O'leyi de 2 su bardağı sütle çırpıyoruz.Buzdolabına koyup,soğutuyoruz.
9.Soğuyan pandispanyamızı dikkatlice kelepçeli kalıptan çıkartıp,ikiye bölüyoruz.
10.Bir katını sütle ıslatıp,üzerine bolca muzlu krema yayıyoruz.Dilimlediğimiz muzları kremanın üzerine yerleştiriyoruz.
11.Pandispanyanın diğer katını da sütle ıslatıp,üzerine kapatıyoruz.
12.Kalan kremayla pastayı kaplıyoruz.
13.Buzdolabında yarım saat soğutuyoruz.
14.Daha sonra pastamızı creme o'leyle tekrar kaplayıp,file bademle süslüyoruz.Buzdolabında 1-2 saat dinlendirip,servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

3 Ocak 2009 Cumartesi

Sodalı Börek



Geçen akşam gelen arkadaşlarıma annemin yıllardır sıklıkla yaptığı sodalı börekten yaptım.Arkadaşlarım su böreği gibi olduğunu söylediler.İşte tarifi...

6 yufka
yarım kg. tatlı lor
yarım su bardağından bir parmak fazla tereyağı
Sıvı harç :1.5 su bardağı süt
4 yumurta
2 şişe maden suyu
1.Fırın tepsimizi yağlıyoruz.
2.Tereyağını bir tavada eritiyoruz.
3.Sıvı harç için önce yumurtalar ile sütü çırpıyoruz.Daha sonra sodayı ilave edip,karıştırıyoruz.
4.Yufkalardan üç tanesini tepsiye kuru kuru yayıyoruz.
5.Üzerine lorumuzu eşit bir şekilde paylaştırıyoruz.
6.Kalan üç yufkayı da lorun üzerine seriyoruz.
7.Böreğimizi karelere bölüp,üzerine erittiğimiz tereyağını gezdiriyoruz.
8.Sıvı harcı da döküp,en az yarım saat bekletiyoruz.(Buzdolabında bekletirseniz daha iyi olur.)9.Daha sonra 200 derecede üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dk. pişiriyoruz.Afiyet olsun.

1 Ocak 2009 Perşembe

MUTLU YILLAR


Yeni yılın bu ilk gününde herkese tüm sevdikleriyle beraber geçirecekleri mutlu,sağlıklı,huzur ve şans dolu bir yıl diliyorum.

Düşlediğiniz herşeyin gerçekleşmesi dileğiyle....

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin